Част от бранша е против проекта на наредба с промени в обучението на водачите

Автоинструктори от цялата страна със заявка за нов протест. Част от бранша е против проекта на наредба с промени в обучението на водачите. На този фон по данни на НАП учебни центрове са укрили данъци в размер на близо 900 000 лева.

Основите предложения в новата наредба са учебните автомобили да са собственост на школите, а всички преподаватели да са на трудов договор. От транспортното министерство днес опитаха да влязат в диалог с автоинструкторите, за да обсъдят заедно готвените промени. От брашна отказаха разговор.

Директорът на "Автомобилна администрация": Автошколи укриват пари

„Отдавна няма диалог. Така наречената проектонаредба да бъде свалена, да се предизвика нов форум, да участва активно бранша и да бъде изготвена нова наредба”, поиска Стефан Малковски, председател на Националния автоинструкторски съюз.

Ако това не се случи, част от бранша дава заявка за повторен протест.

„Протестът ще бъде в други ден, 22 октомври, ако не се разберем с министъра. Имаме покана, ако не се разберем, правим протест. Ако ли не, на всеки 10 дни правим протест”, закани се Малковски.

От транспортното министерство нямат намерение да отменят предложенията си.

„Вижте как се поставя като ултиматум - ще изляза след 10 дни. Всеки има право да протестира, ние знаем, че вървим в правилната посока, разберете. Не може да убиваме млади хора на пътя”, коментира Ангел Попов, заместник-министър на транспорта. „Не може да има автошкола, в която собственикът на автошколата има 5 автомобила лични и ги е дал на себе си под наем за 2 лева”, заяви още Попов.

Драстичен скок в цената на шофьорските курсове за камиони

Стигна се и до задочен спор за това дали автоинструкторите искат да се подобри обучението.

„Няма конкретно предложение за промяната или за корекцията на това, което ние сме предложили”, каза Попов.

В спора задочно се намесиха и данъчните. Те, заедно с  полицията и автомобилна администрация са засекли автошколи, които са укрили данъци в размер на 870 000 лева тази година.

„Имаше много сериозен дял на недекларирани приходи, дори в проверките много често се оказваше, че се твърди, че шофьорският курс е безплатен заради приятелство, роднинска връзка или нещо друго. Или че цената на един курс категория Б е от порядъка на 100 лева или нещо подобно”, заяви Росен Бъчваров от Националната агенция за приходите.

Три автошколи са били запечатани при 130 проверки.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.