Това показали проверки на МВР, НАП и "Икономическа полиция"

„При проверки, които направихме с колегите от МВР, НАП и "Икономическа полиция", се натъкнахме на редица злоупотреби". Това заяви в ефира на „Здравей, България" Бойко Рановски, изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация".

По думите му често школите прикриват обороти. „Искаме ясни правила за всички. Имаме случай, при който учебен център е обучил за миналата година 1000 кандидати и има отчетени приходи 35 000 лв. Това значи 35 лв. обучение на курсист. Нереално е. Курс под 500 лв. не трябва да има", каза още Рановски.

Автоинструктори излизат на протест

Той коментира и недоволството на автоинструкторите. Днес те обявиха, че ще излязат на протест заради предложените промени в обучението на кандидат-шофьорите.

„По сега действащата наредба обучението се извършва от учебни центрове. Това не се променя и в проекта, който е качен за обсъждане. Промяната е свързана с това, че ръководителят на учебната дейност, техническият сътрудник и преподавателите трябва да бъдат на трудов договор, а не на граждански. Техническият сътрудник отговаря за дейността на учебния център, тоест въвежда данни в системите и записва хората. Такъв в момента няма, тоест не се спазва законодателството. Друго, което се коментира е, че наредбата е написана тайно. Тя беше изпратена на организаторите на протеста", каза още Рановски.

Драстичен скок в цената на шофьорските курсове за камиони

По думите му учебните коли не бива да бъдат частни. „Автомобилите, с които се извършва учебната дейност, имат специални приспособления. Те трябва да са на юридическо лице", поясни Рановски.

Той допълни, че произшествията с млади водачи са чести. „Искаме шофьорите да са по-подготвени, когато вземат книжка", заключи директорът на ИА "Автомобилна администрация".

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.