Изискванията бяха разписани в заповед на здравния министър

Маските на открито  - задължителни от днес. Късно  в сряда беше публикувана заповедта на здравния министър. Заповедта е в сила при следните условия: 

- ако има струпване на хора и няма възможност да стоим на дистанция от метър и половина;

- ако сме на открито с хора, които не са от нашето семейство или домакинство.

При тези условия маските са задължителни и за деца над 6 години.

Без предпазно средство на лицето можем да бъдем:

- ако сме клиент в заведение, спортуваме на открито или закрито;

- ако сме на мероприятие на закрито, но спазваме дистанция от метър и половина.

В заповедта на министъра на здравеопазването са разписани и ясни препоръки към работодателите, включително въвеждане на работа от дистанция.

Екип на NOVA направи проверка, за това дали мерките се спазват. Оказа се, че има хора, които не дори не бяха чували за новата заповед за задължително носене на маски на открито. Проверка също така установи, че непълнолетните в голяма част от случаите също не спазват мерките. А заради притеснения на родители екипът на NOVA потърси и мнението на пулмолози - могат ли маските да нанесат по-голяма вреда на малките деца, отколкото полза!

От днес Йоана трябва да е с маска навън, ако е сред други хора. Тя обаче страда от заболяване, заради което не е препоръчително да покрива носа и устата си.

„Тя е астматичка и не е желателно да бъде с маска, може би наредбите малко трябва да се променят, ако здравето на човек позволява, би трябвало да носи, но ако не позволява – в никакъв случай”, споделиха родителите на детето. Затова са преценили детето да не спазва новите мерки за маски на навън. Дори с риск да бъдат санкционирани.

 

 

Извън децата с конкретни заболявания, обаче, маските няма как да навредят на здравето, споделят пулмолозите.

„Рискове за самите деца няма, защото в доста от местата, където се лекуват онкологични и други такива заболявания, самите деца ходят с маски, за да не се заразяват от хората наоколо. Рискове от носенето на маска няма, няма да боледуват по-често или нещо от тоя сорт. Няма да се случи”, увери д-р Александър Симидчиев.

За да няма изключения при спазването на правилата, полиция следи още от рано сутринта за нарушители. А на неразбралите – обясняваха. А такива не липсваха. От Регионалната здравна инспекция все още не следят дали мерките се спазват.

Не липсваха и противници на носенето на маски. Протестиращи се събраха пред сградата на Министерство на здравеопазването и гориха маски в знак на несъгласие с новата заповед.

ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАПОВЕДТА ВИЖТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.