Вижте някои от най-отличаващите се моменти в нейната биография

Съединените американски щати избраха следващия си президент. Демократът Джо Байдън спечели изборите и стана 46-ият държавен глава на страната. Така новият вицепрезидент на САЩ ще бъде Камала Харис. Какво обаче се знае за нея?

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Камала Деви Харис е родена в Оукланд, Калифорния на 20 октомври 1964 година. Родителите й Шамала Гопалан, родом от Индия, и Доналд Харис, имигрант от Ямайка, се срещнали в университета в Бъркли. Майка й специализирала онкология, а баща й - икономика. И двамата са били активисти на движението за равноправие на цветнокожите, постоянно участвали в акции и митинги и водели дъщеря си на демонстрации докато все още била в количка.

CNN: Байдън е 46-ият президент на САЩ след историческа победа над Тръмп

Родителите на Харис се развеждат, когато тя е на седем години и майка й сама отглежда нея и по-малката й сестра. Семейството живее в беден, предимно афроамерикански район, но в края на 60-те години Калифорния обявява програма за интегриране на расови малцинства, записвайки цветнокожи деца от бедни семейства в училища в богати райони за бели. В такова училище попада и Харис.

След като завършва гимназия, Харис получава бакалавърска степен по политически науки и икономика от Университета Хауърд във Вашингтон, окръг Колумбия, който е един от така наречените „исторически колежи за чернокожи“, след което завършва магистърска степен по право в Калифорнийския университет в Бъркли.

През 1990 г. Харис полага успешно изпит за адвокатски права, но вместо това решава да постъпи на работа в окръжната прокуратура на окръг Аламеда в Оукланд. През 2003 г. тя печели изборите за поста на окръжен прокурор на Сан Франциско, като получава 56,5% от гласовете и става първата афроамериканка на този пост.

Снимка: Getty Images

Като окръжен прокурор Харис има конфликти както с полицията, така и с правозащитници, пише БГНЕС. Между 2003 и 2006 г. броят на присъдите в Сан Франциско се увеличава от 52% на 67%. Активисти на обществени организации все още смятат, че основната причина за това е прекалено тежката позиция на ръководителя на окръжната прокуратура.

Тя отказва да подкрепи два законопроекта, забраняващи смъртното наказание в щата, което предизвика вълна от недоволство от страна на активисти за човешките права.

През 2010 г. Харис се застъпва за закон, който превръща отсъствието от училище в престъпление и наказва родителите, които не успяват да гарантират, че децата им отиват на училище. След това броят на отсъствията рязко спада, но прокурорът отново е критикуван за строги мерки.

Снимка: Getty Images

През същата година Харис се кандидатира за главен щатски прокурор и побеждава.

През 2004 г. Харис е първото официално лице в Калифорния, подкрепящо публично Барак Обама, който се кандидатира за поста на сенатор. Приятелството, започнало тогава, продължава и до днес.

През 2013 г. се появи запис на разговор, в който президентът Обама се обръща към Харис с "най-красивия главен прокурор в страната". Този коментар е приет за сексистки от критиците и той е принуден да направи публично извинение.

Какво може да се случи, ако изборният резултат в САЩ бъде оспорен

По-късно във Вашингтон се заговоря, че Обама ще я номинира за член на Върховния съд. Самата Харис заявява, че подобно предложение не я интересува.

Вместо това тя решава да се включи в политиката. През 2016 г. лесно печели изборите, като изпревари със значителна разлика сенанора с 20-годишен опит Лорета Санчес заемайки нейното място като сенатор на щата Калифорния.

ЖИВОТЪТ НА ДЖО БАЙДЪН: Лични трагедии и възход в политиката (СНИМКИ)

През есента на 2019 г. Харис обявява участието си в президентската кампания от Демократическата партия, като избира за основна мишена на критиките си по време на дебата бившия вицепрезидент Байдън. В изказванията си тя припомня противоречивите изявления на политика, включително, че именно Байдън е против програмата за изпращане на цветнокожи деца от бедни квартали в заможни бели училища. "Аз бях едно от тези момичета", казва Харис.

Снимка: Getty Images

През декември 2019 г. Харис обявява оттеглянето си от надпреварата. Основната причина, според анализаторите, са ниските оценки и липсата на достатъчно дарения за кампанията.

Близо три месеца по-късно, в началото на март 2020 г., сенатор Харис официално одобрява кандидатурата на Байдън. По това време бившият вицепрезидент, който се е провалил в началото на първичните избори, вече се е възстановил от пораженията, превръщайки се в безспорен лидер в надпреварата.

Според Харис именно Байдън може да „стане лидер, който да обедини страната“.

През 2014 г. Камала Харис се омъжва за адвокат Дъг Емхоф.

След като спечели изборите в Сената, журналистите често я наричат „Обама в женски образ“, на която самата Харис винаги реагира по един и същи начин, заявявайки "Имам свои постижения".

ЖИВОТЪТ НА ДЖО БАЙДЪН: Лични трагедии и възход в политиката (СНИМКИ)

Според някои анализатори изборът й за вицепрезидент и рискован. Сенаторката от Калифорния, която прекрати собствената си кандидатура за президент на САЩ през декември 2019, по време на дебатите около  предварителните избори се прочу с острите си нападки срещу Байдън. Основното ѝ обвинение тогава гласеше, че Байдън не се е дистанцирал достатъчно от бивши свои колеги в Сената, подкрепяли расовото разделение в САЩ.

Това, че Байдън си избра кандидат-президент измежду бившите си противници по времето на първичните избори, не е нещо необичайно. И все пак: досегашната кариера на Харис дава широки възможности за политически нападки. Нейните критици твърдят, че като главен прокурор в Калифорния тя е действала прекалено брутално и не винаги справедливо в борбата срещу организираната престъпност, пише Deutsche Welle. Още по време на кампанията си за президент тя беше обвинявана, че екипът ѝ не е разследвал достатъчно щателно няколко случая, в които тъмнокожи бяха загинали от полицейски куршуми.

Снимка: Getty Images

Това я превръща в риск за Байдън, защото вероятно не само в предизборния щаб на Доналд Тръмп ще се нахвърлят върху миналото на Харис. Също и либералните демократи от левия политически спектър, които не се погаждат особено с Байдън, не гледат с добро око на опита на Харис да се представя сега за „прогресивна юристка“.

И въпреки всичко: анализатори твърдят, че изборът на Харис беше мъдър ход от страна на Байдън. Тя е харизматична ораторка, която може да увлече публиката и да предизвика онова въодушевление сред избирателите на демократите, от което те се нуждаят.

Освен това Харис е първата тъмнокожа кандидатка за вицепрезидентския пост в САЩ. А това се превръща в исторически момент за една страна, в която расизмът и систематичната дискриминация на афроамериканците е една от най-горещите теми в момента. Байдън се надява по този начин да спечели на своя страна повече тъмнокожи избиратели.

Смята се за силно вероятно Байдън, който е в напреднала възраст, да изкара само един мандат в Белия дом, след което да отстъпи мястото си на своята заместничка. В този случай  Камала Харис би станала първата жена-президент на САЩ. Но това са твърде далечни перспективи.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.