Самият министър-председател определи споразумението, като бедствие

Масови протести в Армения с искане за оставката на премиера Никол Пашинян. Недоволните искат той да се оттегли, заради споразумението за Нагорни Карабах, подписано с посредничеството на Русия.

С документа практически Азербайджан ще задържи районите, които е завзел по време на конфликта, а Армения трябва да се изтегли от други.

Армения и Азербайджан прекратяват боевете в Нагорни Карабах

Самият министър-председател определи споразумението, като бедствие, но обясни, че не е имал друг избор, освен да признае поражението на страната си. Той каза, че го е подписал под натиска от армията.

„Имахме ситуация, при която столицата Степанакерт беше под директна заплаха и преценката на главния щаб на арменските въоръжени сили и президента на Нагорни Карабах беше, че Степанакерт не е много добре защитен. Ако той беше паднал, това щеше да остави стотици от нашите войници  под блокда, а резултатът щеше да бъде загуба на тези територии. Това предотвратихме в споразумението“, заяви Пашинян.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.