Двете страни подписаха споразумение

Армения и Азербайджан подписаха споразумение с посредничеството на Русия. Двете страни се договориха да прекратят военния конфликт в Нагорни Карабах след 6 седмици сражения. Новината предизвика радост в Баку и гняв в Ереван.

Съгласно споразумението, Азербайджан ще задържи районите, които е завзел по време на конфликта. Армения пък се е съгласила през следващите седмици да се изтегли от някои региони. Руски миротворци ще бъдат разположени да патрулират по фронтовата линия между двете държави, заяви президентът Владимир Путин.

Азербайджан е свалил руски хеликоптер над Армения

„Пострадалите от военните действия и бежанците ще се върнат в Нагорни Карабах и граничните райони под надзора на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Ще има размяна на военнопленници, задържани и починали. Всички икономически и транспортни връзки ще бъдат разблокирани”, заяви руският президент Владимир Путин.

Руското министерство на отбраната потвърди, че почти 2000 военни ще бъдат включени в мироопазващата операция. Част от тях ще охраняват коридора, който свързва столицата на Нагорни Карабах Степанакерт с Армения. Премиерът на Армения призна, че е потърсил помощта на Русия.

Конфликтът в Нагорни Карабах: В Азербайджан празнуват победа на фронта

„Споразумението е невероятно болезнено както за мен, така и за нашия народ. Решението е взето въз основа на задълбочен анализ на бойната ситуация и обсъждане с най-добрите полеви експерти”, заяви Никол Пашинян.

Заради отстъпление на редица позиции, споразумението предизвика гняв в Армения. Недоволните набиха председателя на парламента и опустошиха кабинета на премиера.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.