Граждани с подписка за прекратяването й и за запазването на дърветата

Репортаж по ваш сигнал. Зрители ни потърсиха, за да алармират, че се извършва поголовна сеч в двор на манастир. Мястото е Лясковския манастир „Св. св. Петър и Павел“ намиращ се в близост до Арбанаси сред вековни дървета в защитена местност.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как се изсича общинска гора?

Наш екип провери, какво се случва в един от посещаваните манастири у нас.

Грета Атанасова и Биляна Георгиева от Лясковец правят редовния си преход от града до върха, където е манастира. И чуват звук на резачки за дървета, който идва от двора на Божията обител.

„Като бяха започнали да режат клоните на бор, който е на 60 или 70 години. Според нас това не беше редно. Попитахме и те ни казаха, че ще ги режат, защото правели боклук. Което не е сериозен аргумент“, казва Грета Атанасова.

Монахинята в манастира, сестра Дария потвърди и пред екипа ни твърдението.

„Падат иглички и задръстват улуците“, казва сестра Дария – монахиня в манастир „Св. св. Петър и Павел” – Лясковец.

15 акта при внезапна проверка от служители на ИАГ в Угърчин и Луковит

Грета Атанасова подава сигнал на телефон 112 и сечта е спряна. Временно. А разрешение имало. Издадено от община Лясковец, на база молба от митрополията.

„Като, ние предложихме, изцяло изсъхналите да се изрежат до долу. Защото са видими. А другите – да се изрежат клоните над църквата“, добавя сестра Дария.

Искането било за отсичането на 8 дървета, а общината разрешила изцяло да се изрежат – 13 бора.

Само за няколко часа жители на Лясковец събират подписи, които внасят в общината с искане да спре сечта в двора на манастира. На запитване от NOVA до администрацията ни отговориха устно, че молбата на лясковчани е уважена и позволителното за сеч е изтеглено, а рязането на дърветата – спряно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.