Най-много са новите случаи в София

3 280 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие. Направени са 9 082 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал. Положителен резултат са дали 36 процента от изследваните.

550 са новите случаи в София, следват Бургас с 378, Варна с 359 и Пловдив  с 321 случая.

Уведомиха близките на починал мъж два дни след смъртта му

В болница са настанени 6 766 пациенти, 523-ма са в интензивни отделения. Излекуваните за денонощие са 1 935 души, а смъртните случаи са 156.

Все още сме първи по смъртност в Европа. Частичният локдаун обаче вече е дал добри резултати - България е с място надолу по брой заболели. За първи път от няколко седмици той е под 600 души на 100 хиляди. Кърджали е първата област у нас, която от червена стана оранжева зона по заболеваемост.

„Положителните промени са в толкова начална фаза и толкова крехки, че не смеем да се зарадваме”, каза днес на брифинг доц. Ангел Кунчев.

С тази уговорка той съобщи добрите новини, следствие на частичното затваряне. „България слезе с едно място надолу по заболеваемост и за изтеклите 14 дни от 11-то отиде на 12 място в ЕС. 14-дневната заболеваемост за първи път от няколко седмици спадна под 600 и е 591 на 100 хил.”, обяви още той.

Специалист: Имуностимулантите могат да навредят

По смъртност обаче сме първи в Европа, а здравните власти изследват - защо. „Наблюдава се една тенденция, която като, че ли отсъства в Европа - самолечение от голяма част от постъпващите в лечебни заведения български граждани и отлагането им на срещата с лекар. Голяма част, почти всички, които са стигнали до летален изход, са потърсили късно лекарска помощ”, заяви  министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Междувременно - броят на хоспитализираните все още не се променя, но този процес отнемал повече време. Най-тежко е в Шумен и Ямбол, където са заети почти всички интензивни легла.

„За положителните тестове, за последната седмица, за първи път имаме снижение - средно 40-45 през последните две седмици, тя падна под 40 и се движи между 32-36% положителност”, посочи Кунчев.

Очакванията са този процес да спадне още, с продължаващите ограничителни мерки.

АБСУРД В ПЕРНИК: Пациенти с инвалидност и коронавирус оставени в студен коридор

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.