В момента ЕС е включил в черния списък 55 представители на ръководството на страната

Страните от ЕС възнамеряват да въведат трети пакет санкции срещу Беларус в средата на декември, като същевременно не знаят дали съществуващите санкции вече работят. Това каза източник от институциите на ЕС пред ТАСС.

Тихановская е готова да оглави Беларус „през преходния период“

"Страните от ЕС възнамеряват да въведат нов пакет санкции срещу Беларус до средата на декември", отбеляза той. "Работата по него продължава и в момента".

Европейският служител обаче не успя да отговори на въпрос на ТАСС блокирани ли са активи на някой от 55-те лица в черния списък на ЕС през последните два месеца в Беларус.

"Разбира се, службата за външна политика на ЕС трябва да получава информация за замразяването на активи. Решенията за тяхното замразяване обаче са в компетенцията на органите на отделните държави от ЕС. След като активите бъдат замразени, те предоставят информация на Брюксел. Прехвърлянето на информация за замразяването на активи обаче не се извършва в реално време, това е дълъг процес", каза източникът.

Хиляди излязоха отново по улиците на Минск

Той обаче отбеляза, че външнополитическата служба на ЕС, дори без данни дали санкциите действат, вярва, че те влияят на действията на ръководството на Беларус. „Получаваме съобщения от представители на беларуската опозиция, че благодарение на санкциите на ЕС те са били освободени от затвора и това е спасило живота им“, каза европейският дипломат.

В момента ЕС е включил в черния списък 55 представители на ръководството на страната, включително президента Александър Лукашенко, членове на избирателни комисии и служители по сигурността. В изказване в края на ноември в Европейския парламент, ръководителят на външната политика на ЕС Жосеп Борел заяви, че ЕС разработва трети пакет санкции срещу Беларус, тъй като Минск все още не е променил политиката си, въпреки натиска от Брюксел.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си