Франкфуртският съд се произнесе в полза на ресторанта

Съдебно решение, позволяващо германски ресторант да бъде кръстен на борци срещу мафията, предизвика възмущение в Италия.
Мария Фалконе, сестра на Джовани Фалконе - убит от мафията през 1992 година - съди пицария във Франкфурт за използване на името "Фалконе и Борселино" (Falcone & Borsellino), според съдебно решение от ноември.

Франкфуртски съд се произнесъл в полза на ресторанта, който използва имената на двамата известни съдии, разглеждали дела срещу мафията, и е украсен с мафиотски сувенири и снимки от филма "Кръстникът".
Критики заваляха вчера и днес от италианското посолство в Берлин, италианските министри на правосъдието и външните работи, кмета на Палермо, крайнодесния опозиционен лидер Матео Салвини и други.

Съдът признал, че името на ресторанта опетнява репутацията на Фалконе посмъртно, но това не било достатъчно, за да забрани използването на името му 28 години след смъртта му.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

 

Източник: БТА