Според учените гледането на подобен тип филми може да бъде опасно за подрастващите

Докато децата съставят списъците си с анимации за предстоящата ваканция, ново проучване твърди, че някои от тях са твърде насилствени и им дават грешна представа за болката. Екип от психолози твърди, че популярните детски анимационни филми като "Играта на играчките" и "Замръзналото кралство" объркват много от представите на децата за реалния живот, пише "Стъди Файндс", цитиран от БГНЕС

Проучването открива, че в анимационни филми като „Аз, проклетникът“, „Търсенето на Дори“ и „Феноменалните" има герои, които не проявяват съпричастност, когато някой е ранен. Изследователите добавят, че този фокус върху по-екстремни и насилствени наранявания без състрадание, учи децата на грешни уроци за болката.

Многодетните майки стареят по-бързо

Младите зрители, погълнати от изключително влияещите филмчета, виждат близо девет случая на насилие или болка на час. Почти половината от времето международният екип открива, че малките зрители са свидетели на липса на съчувствие.

Британски и канадски психолози определиха своите открития като „шокиращи“.

„Начинът, по който децата моделират, разбират и се справят с болката, има реални трайни последици за тях като личности, но също така и за всички нас в цялото общество“, казва в съобщение съавторът на изследването д-р Аби Джордан от Университета в Бат. „Болката, по-специално хроничната болка, може да има силно изтощителни ефекти върху живота на децата и младите хора чак до зряла възраст. Част от предизвикателството в това е как говорим за нея."

Екипът е идентифицирал 454 болезнени инцидента в продължение на 52 часа в детска програма или филмче, средно 8,66 инцидента на болка на час. Силна болка или нараняване, класирани като най-често срещаните травми, забелязани от психолозите, се случват в 79% от случаите. Ежедневни нещастия като падане и спъване съставляват само 20% от сценариите, свързани с болката.

Най-популярните бебешки имена в света за 2020 година

По отношение на реакциите, мъжките персонажи много по-често страдат от силна болка в анимациите и като цяло липсва съпричастност от страна на околните. Другите герои от анимацията са били свидетели на тези събития в три четвърти от времето. Те не проявяват съпричастност в 41% от случаите.

„Нашата оценка е, че тези програми биха могли да направят много повече, за да помогнат на децата да разберат болката, като я моделират по различни начини и е от решаващо значение да покажат повече съпричастност, когато персонажите изпитват болка. Това е важно за начина, по който децата взаимодействат с другите, когато някое от тях изпитва болка, например когато някой техен приятел падне на детската площадка или когато отидат при лекарите за рутинни ваксинации."

Защо за мъжете трудно изслушват жените?

Изследователите изброяват популярни анимации, излезли през последното десетилетие. които отговарят на смущаващата тенденция. Филмите включват „Аз, проклетникът 2“, „Сами вкъщи“, „Играта на играчките 3“ и „Играта на играчките 4“, „Феноменалните 2“, „Отвътре навън“, „В небето“, „Зоотрополис“, „Змръзналото кралство“ и „Търсенето на Дори“.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС