Хижите и вилите също приемат над 15 души въпреки заповедта на министъра на здравеопазването

В навечерието на студентския празник наша проверка показа нарушения на мерките срещу коронавируса. Стана ясно, че къщи за гости и хижи са готови да пренебрегнат забраната и не връщат големи групи, дори да са над позволените 15 човека.  

В Еленския балкан много от къщите за гости са празни. В по-малките махали обаче екипът ни откри големи компании от студенти.

Собствениците на къщата разчитат празнуващите да стоят на дистанция един от друг.

„В едната вила са 13 души, в другата 18. Предупредила съм ги да спазват дистанция и да не се събират заедно”, каза Дочса Пъргавелова, собственик на имота.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Студентски купони в къщи за гости въпреки ограниченията

Опитваме и ние да намерим къща за празника. Казваме, че сме 20 студента и са отменили резервацията ни  заради големия брой хора и страх от проверки. Успехът идва още при първото позвъняване в къща за гости в Банкя. Обясниха ни следното:

 „Аз мога да ви поема. Въпросът е, че ако има проверки, а се говори, че ще има, трябва буквално 5 човека да са. 15 да са в помещението, след това 5 да отидат по стаите, а другите да слязат”.

Заповедта на министъра на здравеопазването от 25 ноември ясно гласи - не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека. В една от хижите на Витоша твърдят, че тях тази заповед не ги касае и приемат да дойдем дори 20 души. Предлагат ни вечеря и парти още за тази вечер.

Ресторантьорите искат отпадане на ограниченията за Студентския празник и Нова година

От Асоциацията на туроператорите са скептични, че ще има ефективен контрол.

„100 % ще има нарушения, които много трудно биха се установили. Ако направят резервация за 10 души, накрая идват 20”, каза Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите

От Министерството на туризма заявиха пред NOVA, че утре вечер ще започнат проверките им за броя на празнуващите в къщите за гости и хотелите и дали работят ресторантите в тях.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.