Според местните жители това разрушава брега

Скандал в Созопол. Багер навлезе в плажа на града и започна да изгребва пясъчната ивица. Сигналът е на местни жители. Тази сутрин те се събраха на протест срещу разрушаването на пясъчната ивица. Според концесионера обаче дейностите по защита на ивицата са законни.

Протест в Созопол срещу изграждането на защитни диги на плажа

„Нормално ли е един плаж, който претендира за син флаг, да изглежда по този начин, да е разровен целият, да влиза тежка техника. И забележете, късно вечерта в тъмното влизат и ровят в морето да вадят пясък. По никакъв начин, както и да го гледаш, не може да бъде нормално”, смята жител на града.

Концесионерът на плажната ивица обаче отрече багерът да е навлизал в крайбрежната част на плажа, заливана от морето. Поводът за работата на багера снощи пък била подготвянето на предпазни чували с пясък, които да запазят наводнените крайбрежни заведения. Местните жители, обаче не са съгласни с действията на концесионера.

Разораха черни пътища, по които се стига безплатно до плаж в Черноморец (ВИДЕО)

„Искрено се надявам към нас да се присъединят и хората от Поморие, Несебър и всички Черноморски общини, да застанем твърдо зад опазването на пясъчната ни ивица, ако не - ние ще продължим сами”, заканиха се местните.

От "Басейнова дирекция" и Община Созопол потвърдиха, че стопанинът на плажа е пуснал уведомителни писма преди изграждането на предпазните диги. Позиция изпратиха до медиите и от Министерството на туризма. В нея се твърди, че след извършване на проверка на място са констатирани неизпълнения на договорни задължения, а именно изграждане на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето.

СЛЕД ПРОВЕРКА: Коли масово паркират върху дюни на плаж „Крапец-север“

„Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни валове (диги) или други съоръжения трябва да се извършва след предварително съгласуване с компетентните органи, след определяне на конкретните дейностите. Предприемането на съответните дейности следва да бъде извършено след получаване на становище относно целесъобразността и законосъобразността им”, заявиха още от министерството.

Министерството на туризма глобява концесионера заради разкопаването на плажа. Санкцията е в размер на 5% от годишната концесионна такса, което е около 7000 лева.

Репортер: Елена Танева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.