Няма отклонение от допустимите стойности на арсен в нея

Водата в Любимец вече е годна за пиене и готвене. Вчера в нея беше установено повишено съдържание на арсен. Двете контролни проби, направени по-късно по спешност, не са показали отклонение от допустимите стойности. Съдържанието на арсен е било около 5 µg/l при норма от 10 µg/l.

Забраниха за пиене водата в Любимец

Още днес ще бъде издадена заповед водата да бъде разрешена за пиене и готвене.

Арсенът във водата се е повишил постепенно през последните няколко седмици и така в един момент е излязъл извън нормата.

„Ще се опитаме заедно с РИОСВ, Агенцията по храните и Басейнова дирекция да установим каква е причината за завишените нива на арсен”, заяви Стефка Здравкова - областен управител на Хасково.

„Съмнявам се да има умишлено замърсяване. Сега нещата са нормални и се надявам при мониторинга, на който ще бъдем поставени, всички проби да са отрицателни”, каза  зам.-кметът на Любимец Илия Илиев.

Репортер: Димитър Иванов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.