Последваха наказания, предстоят и дела

През изминалата година неведнъж търсихме истината. Тръгнахме по следите на хора, които мамят. И такива, които погазват закона. След всяко разследване имаше реакции на институциите. Последваха и наказания. Предстоят и дела. Работата по някои от случаите продължава. Имаше и такива с щастлив финал. Нека си припомним някои от тях.

През 2020 г. освен за тъмната страна на пагона и как полицаи работят и живеят в лукс на ръба на закона, ви показахме още: Как се влиза в затвора, без да си прекрачил закона? Историята на Владимир Илиев. След намесата на екипа ни едноръкият музикант от село Куцина е на свобода. Той изтърпя 8 от 12 години лишаване от свобода за убийство, което не е извършил. Скоро с решение на ВКС той ще бъде оневинен. 

Как се стигна дотук?

Всичко започва на 1 ноември 2010 година, когато  късно вечерта  54-годишният приятел на Владимир - Йордан Йорданов под прякор „Лудия“ е намерен мъртъв в локва кръв пред дома му. Починал е заради тежки травми по главата и тялото след удари с тъп предмет. Цялата полиция е на крак. Задържани са 15 души. Сред тях и едноръкият музикант Владимир. Протоколът от разпита му е съставен за 5 минути, защото всички бързат да обявят убийството за разплетено, а случаят за приключен.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Освободиха несправедливо осъден музикант от затвора

Според прокуратурата във Велико Търново Илиев, макар и с ампутирана ръка, пребил до смърт  Даньо Лудия, въпреки че в експертизата е посочено: убийство с ръце.

В края на 2018 година обаче следват нови разкрития на двама търновски криминалисти и справедливостта е на път да възтържествува. Идват и подозренията, че  до убийството в Куцина се е стигнало заради любовен триъгълник. Съпругата на убития Йорданов Мария тайно имала връзка с англичанина Малкълм Райс Шейн. Двамата са разпитани пред полиграф. Пръв не издържа британецът. И прави пълни самопризнания, че е извършил убийството. Пред полиграфа и Мария признава, че е съучастник в престъплението.

Няколко дни след направените самопризнания Мария и Шейн обаче се отричат от тях и разследването зацикля, а случаят e обявен за приключен. До появата на екипа ни.  Окръжната прокуратура във Велико Търново в лицето на окръжния прокурор Христо Христов отказваше да възобнови делото две години. Сезирахме главният прокурор Иван Гешев и резултатът не закъсня. Владимир Илиев е на свобода от няколко месеца.

През 2021 година предстои едноръкият музикант да бъде оневинен и да започне дело срещу истинските извършители. Продължаваме да следим този случай, който е прецедент за страната ни.

През 2020 г. ви показахме, че няма невъзможни неща. Разказахме ви, че е възможно без да имаш висше образование –бакалавър, направо да завършиш магистър. И да имаш диплома за това. А след това с документа да те назначат като главен експерт в общинска администрация. На този абсурд се натъкнахме след зрителски сигнал за продажба на фалшиви дипломи и неистински документи от името на ПУ „Паисий Хилендарски“. Разказахме ви за пловдивчанката Десислава Йорданова.

Видяхте, как през 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която посочва, че освен платена такса прилага и копие на диплома за завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“.Само че от Медицинския университет в Пловдив не откриха такова копие на диплома.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как се взима диплома за „магистър“ без „бакалавър“? (II част)

Неколкократно Йорданова обеща да покаже диплома на екипа ни, но това не се случи. Последваха реакции. От Медицинския университет в Пловдив анулираха дипломата й. Уволнена бе и от кмета на община Родопи. Прокуратурата  се самосезира, а Икономическа полиция започна разследване. 

Последваха и опити да бъдем подкупени, за да „мълчим“. А в същото време прокуратурата удължи срока за разследване с два месеца по неясни причини. И през 2021 година продължаваме да следим този случай. 

Продължава работата и по друго наше разследване, в което отново стана въпрос за фалшиви сертификати и неистински документи. Това за Велинградската общинска болница. Тук обаче неистинските документи д-р Жеко Чешмеджиев използвал не само за вакантен пост, но и за източване на НЗОК с хиляди левове. Видяхте как се купува болничен, без да имаш заболяване и как се настаняват фиктивни пациенти в същата болница. Разбрахме и как схемата работи безпрецедентно дори и в момент, когато полицията и прокуратурата водят разследване срещу управителя д-р Жеко Чешмеджиев.

Разследване на NOVA: Още разкрития за злоупотреби в болницата във Велинград (ll част)

Показахме ви неистински, според разследващите, удостоверения и сертификати за завършени курсове за професионална квалификация на д-р Жеко Чешмеджиев-управител на общинската велинградска болница и на още двама лекари - д-р Мустафа Фарук и доктор Иванка Русева.
Два университета - Медицинския в Пловдив и този в София, отрекоха д-р Чешмеджиев да е изкарал посочените от него курсове при тях. Стана ясно, че и сертификати не са издавани и на двамата лекари – д-р Фарук и д-р Русева.

Разбрахме, че благодарение на тези сертификати са получени пари. Според разследващите чрез различни клинични пътеки за източване на  НЗОК. По наша информация само за 2017 г. удостоверенията на  д-р Жеко Чешмеджиев  са усвоени над 50 000 лева от Здравната каса, а със сертификатите на д-р Русева и д-р Фарук  получените пари по клинични пътеки от Здравната каса са 223 000 лева. 

Показахме ви и как освен чрез фалшиви удостоверения, в болницата усвояват пари от Здравната каса и чрез фалшиви болнични. Схемата е проста и всеки, който желае, може на хартия да бъде приет в лечебното заведение и да получи болничен - лесно, бързо и евтино. Последва акция на Икономическа полиция – Пазарджик. Имаше и арести.

Прокуратурата работи по случая, но към момента има забавяне заради здравословното състояние на д-р Чешмеджиев. Според запознати наскоро се е разболял от коронавирус. Извършват се разпити на още свидетели, предстои и повдигане на обвинения.

В друго наше разследване ви разказахме как цяла фамилия от варненския град Игнатиево се представят за мними ясновидци и трупат лесни пари на гърба на измамени хора. Показахме ви цялата схема на измамниците. Последваха и арести с помощта на екипа ни. Показахме ви хора, които развалят магии срещу хиляди левове с измислени ритуали. И как се стигна до ареста на Георги Демиров, представящ се за ходжа Адем и как „работихме“ със сина му Венцислав Станчев, представящ се за  ходжа Джелял.

Екипът ни засне и ритуала по взимането на парите от семейството – измамници в град Игнатиево. Никой от тях не призна вината си, но започна разследване. А как ще приключи? Предстои да разберем.

Последваха и още арести след наше разследване. Показахме ви как парамедик се представя за лекар, констатира и пише съобщения за смърт. Видяхте как Георги Георгиев от Пловдив инжектира лекарство със зелена рецепта - „диазепам” на здрав човек, без да има правомощия за това. А при претърсванията в дома на Георгиев и в кабинета му за Неотложна помощ бяха открити доказателства, че той извършва неразрешени от закона медицински дейности. Разказахме ви каква е схемата за издаване на съобщение за смърт само с лична карта и как жена почина два пъти. Самият Георгиев, който е бивш полицай, твърди, че има генерално пълномощно от лекар да прави всичко това. Експертите обаче осъдиха остро тези твърдения.

РАЗСЛЕДВАНЕ НA NOVA: Парамедик се представя за лекар, прави манипулации и констатира смърт (ВИДЕО)

Кой е Георги Георгиев? Бивш полицай, работил дълги години в общинска полиция. Разбрахме, че е честа практика Георгиев и лекарите от екипа му да пишат съобщение за смърт, без дори да са видели мъртвеца. Показахме ви и ние как се случва това. И как можеш да починеш два пъти.
Георгиев бе задържан при акция на Икономическа полиция-Пловдив. Предстои прокуратурата да реши дали да му повдигне обвинение.

През изминалата година тръгнахме и по следите на злоупотреби с хиляди левове с общинска гора. Показахме ви как синовете на кмета на община Ракитово забогатяват бавно  и стремително по една и съща схема, с подставени лица. Доказахме, че става въпрос за  явен конфликт на интереси. Последва светкавична реакция от страна на Антикорупционната комисия. Видяхте също кадри как  боклукът в общината не се изхвърля по предназначение, за което има образувано досъдебно производство. 

Разказахме ви за Петър Петров, който е работник на кметския син Георги Холянов, а в същото време  по документи е собственик на фирма „Пейчинов Лес“ и изсича по-голяма част от общинската гора. Стана ясно, че  фирмата няма работници, няма база, камиони и  дърва.
Разбрахме и как откакто баща му е кмет, фирмата на Георги Холянов е генерирала приходи от 400 000  за няколко години достигат до 8 милиона лева. Видяхте и най-новата придобивка на Георги Холянов – къща за близо  370 000 лева.

Прокуратурата, от която в община Ракитово не ги е страх, работи  и по друго разследване на Икономическа полиция. След като е закрито сметището в Ракитово е взето решение боклукът да се извозва в депото в Пазарджик. Само че разследващите откриха несъответствия с курсовете, както и пътни листове с нереални цифри изписани в тях.

На ход са разследващите!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща