Вицепремиерът се срещна с министъра на културата и туризма на Турция

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе двустранна работна среща с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. Турският министър е на посещение в София по покана на Николова.

Трудностите и предизвикателствата, пред които сме изправени, налагат контактите ни да бъдат все по-интензивни, за да вземем най-добрите решения за развитието на двустранните ни отношения, за туризма, културата и всички останали сфери на интерес между България и Турция, заяви вицепремиерът. И допълни, че България има изключително добри възможности за туризъм, от които могат да се възползват гражданите на южната ни съседка. Разбира се, туризмът далеч не е единствената сфера на интерес между България и Турция, уточни тя. По думите ѝ, преди да се разрази епидемията от коронавирус, търговският оборот между двете страни е възлизал на близо 5 милиарда щатски долара.

Вицепремиерът Николова информира турския министър, че Турция е в челото на списъка на най-големите партньори на България както по отношение на вноса и износа, така и по отношение на преките чуждестранни инвестиции. Българският министър каза още, че през 2020 година двете страни са дали изключително добър пример за добросъседство. На базата на съвместните ни усилия и политика да държим отворени нашите граници, нека и през тази година продължим и затвърдим тази тенденция, заключи тя.

От своя стана министър Ерсой заяви, че когато се работи съвместно, няма препятствия, които не могат да се преодолеят. И изрази надежда, че с общи усилия и мерки двете държави ще успеят да компенсират загубите от миналата година. Ние сме готови да реагираме на всякакви условия и благодарение на двустранните ни връзки туристопотокът между двете страни продължи и ние сме доволни от това, поясни той. Турският министър съобщи още, че през 2019 г. е отчетен ръст от 13,5% на българите, посетили Турция, както и 28 на сто увеличение на турските граждани, дошли в България.

По думите му пандемията ще продължи и през 2021 г., както и частично през 2022 г. Министър Ерсой поясни, че през 2019 г. стокооборотът между България и Турция е 4,5 млрд. евро, като целта ни е в близките години да достигне 10 млрд. евро. По думите му 2,5 млрд. евро са инвестиции на Турция в България.

Приятелските отношения между нашите лидери способстват за насърчаване на инвестициите. Нека през 2021 г. да продължим с комуникацията, която имаме досега, и да засилим туристопотока и икономическите си връзки, заключи министър Ерсой. Той пожела, ако условията позволяват, следващото заседание на Българо-турската смесена икономическа комисия да се проведе в Турция. По време на двустранната среща бе обсъдена и темата за облекченото издаване на визи за гражданите на Турция.

Важно е с общи усилия да привличаме туристи на Балканите, като им гарантираме сигурност, безопасност и развлечения. Именно с тази цел работи смесеният Българо-турски комитет по туризъм да намери работещите и лоялни решения в тази непредсказуема 2021 г., заяви вицепремиерът Николова пред медии след проведена двустранна среща между вицепремиера Марияна Николова и министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой.

Считам, че в настоящите условия е много важно да си сътрудничим интензивно и да отдаваме необходимия приоритет на нашите съседи от региона на Балканите, които сумарно са най-големият генератор на туристи за България, заяви вицепремиерът. По думите й пътуванията с цел туризъм от пазар Турция през миналата година в България са били близо 300 хил., като уточни, че е налице спад от 50% спрямо 2019, но той е напълно обясним с ефектите от пандемията.

Министър Николова информира още, че за турските граждани най-популярни дестинации си остават българските погранични райони, Столична община, планинските ни курорти като Банско, Пампорово и Чепеларе, морските ни центрове като Варна и др. От друга страна, за българските граждани Турция си остава номер 1 пазар за изходящ туризъм, през 2019 г. са регистрирани над 1.6 милиона пътувания на българи в страната, съобщи тя.

В подреждането на чуждестранните гости на Турция българите често са част от челната тройка и това обуславя и нашите регулярни контакти и приоритизирането на този пазар, посочи вицепремиерът. И уточни, че извън контекста на туризма двустранният стокообмен също е значителен и в периода на най-интензивно развитие достига 5 млрд. долара.

Вицепремиерът припомни, че през 2020 г. е имала възможност да осъществи две работни визити в Истанбул, бе организиран и онлайн бизнес форум през ноември, с наистина голям интерес и от двете страни. Сигурна съм, че ще работим активно в рамките на организации като СОТ, ЧИС, ОИСР и много други, за да върнем туристическия сектор на пътя на растеж, посочи тя.

Туроператорите ще трябва да проявят изобретателност и въображение, като проектират маршрути, които избягват претоварените туристически зони, тъй като пандемията наложи клиентите да очакват по-обмислен подход към дизайна на пътуванията, каза министър Николова. По думите й това може да бъде под формата на маршрути, фокусирани върху по-отдалечени места или дори повишена популярност на ниши от туризма, които до миналата година не бяха толкова известни. Тя подчерта, че същевременно ще се работи и за интегрирането на дигитални решения и добри примери в тази насока, защото те категорично са елемент и от настоящето, и от бъдещето на сектора.

Популярните дестинации не само ще се променят, но тези очаквания на туристите вероятно ще повлияят на начина, по който хората пътуват до и в рамките на дестинацията, изтъка министър Николова. Тя допълни, че изборът на вид транспортно средство за придвижване до дадена дестинация вече може да не се определя само от цената, а по-скоро решенията ще бъдат повлияни от хигиенните стандарти; например ако маските са задължителни или не; разстоянието между местата и т.н. Смятам, че България от 2020 г. се подготвя за тези промени, тази адаптация наблюдавах и при нашите съседи и считам, че съвместно ще успяваме да открояваме добрите решения за продължаване работата на сектор туризъм, който е стратегически и в България, и в Турция, подчерта вицепремиерът.

Искам да споделя своята радост, че съм в България, наша приятелска и съседска стана, заяви министър Ерсой и благодари на вицепремиера Марияна Николова за поканата. Той допълни още, че двете стани показаха блестящо сътрудничество в борбата с пандемията. По думите му с министър Николова полагат сериозни усилия за връщане на темпа на пътникопотока между двете страни. В момента България се нарежда на второ място по посещения в Турция, съобщи министър Ерсой. И посочи, че е провел много ползотворна срещата с премиера Бойко Борисов, на която бе заявено желание за продължаване на съвместната дейност.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.