Мярката ще важи до 21 февруари

От днес в Кюстендил стават задължителни маските на открито. Мярката ще важи до 21 февруари. Градът вече премина границата от 300 заразени на 100 000 и затова Областният кризисен щаб прецени, че мерките срещу COVID-19 трябва да бъдат затегнати. Надеждите са Кюстендил да излезе от „червената зона” до две седмици с новите мерки за носене на маски на открито. Ако това не се случи и заразата продължи да се разпространява са възможни и по-строги рестрикции като частичен локдаун за местата от града, в които вирусът е най-активен.

Контрол и проверки ще се извършват в големите магазини. На нарушителите ще бъдат налагани санкции.

От щаба отчитат, че сегашната вълна се разраства много по-бързо от предишните. В момента под карантина в Кюстендил са 471 души, за последния месец в болница са били настанени 100 лица.

Отново над 1000 новозаразени с COVID-19 за денонощие

 „Искрено се надявам да успеем да спазим новите правила. Мярката е въведена само на територията на Община Кюстендил, а не на цялата област. Хора със съмнение за коронавирус ще могат да си правят бърз тест пред поликлиниките. Лекарите казват, че 70% от изследваните са положителни. За момента мислим, че мерките са достатъчни и няма да се налага прекратяване на учебните занятия”, заяви в ефира на „Здравей, България” областният управител на Кюстендил Виктор Янев.

 

Голяма част от жителите на Кюстендил тази сутрин се съобразиха с новите мерки и масово хората носеха предпазни маски из улиците на града.

„След като са казали, че трябва да се носят маски, значи трябва да се спазва.Но дали ще има ефект, не знам. Дано не се заразим”, сподели една от местните жени.   Надявам се да не ни пипне.

Полицаи обикаляха, за да контролират жителите на града. Въпреки това имаше и хора без предпазни средства.

 

 

За да се защитят лекари и пациенти от COVID-19, в градската поликлиника ще бъде изграден пункт, на който ще се проверява здравословното състояние на всеки, който влиза вътре. Пункт обаче тази сутрин не функционираше, тъй като все още няма свободен кабинет за тази дейност. Освен измерване на температурата, в пункта, когато и да заработи той, ще се правят и бързи антигенни тестове.

Само за последното денонощие новозаразените в град Кюстендил са 33-ма. В местната болница настанени са 74 пациенти, двама са интубирани, други 10 са в много тежко състояние. През изминалото денонощие са починали трима души.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.