Какви ястия се готвят за учените в българската експедиция
В тайните на Антарктическата кухня ни потапят професор Христо Пимпирев, ръководител на българските експедиции до Ледения континент и техният готвач - Уляна Яркова.
„Имало е години, в които продуктите са се доставяли по-трудно и са употребявани консерви. Сега обаче имаме удоволствието да се храним с вкусни ястия - с месо от близките държави. От Чили и Аржентина идват продуктите за българската експедиция”, разкри Уляна.
Тя обясни, че храната е достатъчно калорична за учените и работещите. „Месо, правим и кисело зеле. Там зелето е на голяма почти, защото е траен продукт. Успяваме да си го направим с антарктическа вода”, добави още готвачът.
Проф. Пимпирев обясни, че всичко в Антарктида трябва да е предвидено, защото няма магазини. „Много е хубаво да имаш съседи, отзивчиви, каквито са испанците. Често си разменяме продукти”, добави той.
Още гледайте във видеото.
За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК, iOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.