Промените бяха подкрепени от 122 народни представители

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху разпоредби от Закона за устройство на територията /ЗУТ/.

Промените бяха подкрепени от 122 народни представители, против гласуваха 57, а един се въздържа.

Държавният глава оспорва разпоредбата, според която за промяна на предназначението на сграда, обект на образованието, науката, здравеопазването или културата, се изисква предварително писмено съгласие от съответния министър.

Правната комисия отхвърли ветото върху промените в НПК и Закона за съдебната власт

Според президента тези изменения може да затруднят правоприлагането. Радев изрази подобни опасения и за промените, свързани с разрешенията за изменение на подробните устройствени планове, когато се търси промяна на предназначението на урегулирани поземлени имоти - собственост на държавата и общините, "които са обект на образованието, науката, здравеопазването или културата, както и на спортни обекти".

Президентът посочва, че с промените се дава възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове, но тази възможност е необосновано ограничена, както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БТА