Вчера бяха обсъдени всички аспекти на борбата с коронавируса в Европа

Тази сутрин продължават заседанията на лидерите на страните от Европейския съюз. Те отново се провеждат онлайн. 

Забавени доставки на ваксини спряха „зелените коридори” (ОБЗОР)

Вчера бяха обсъдени всички аспекти на борбата с коронавируса в Европа - ваксинацията, новите мутации на вируса, забраните за пътуване, сертификатите за имунизираните граждани и споделянето на ваксините с други държави. 

Очаквано беше решено пътуването с цел развлечение да остане ограничено. 
Държавите, които разчитат много на туризма, като Гърция и Испания, активно настояваха да се изготви единна система за имунизационни паспорти. Това обаче ще отнеме време. 

Днес съветът продължава с въпроси в сферата на отбраната и вътрешната сигурност, за което към лидерите ще се присъедини генералния секретар на НАТО.

ПРИВИЛЕГИИ: Все повече държави готвят по-леки мерки за ваксинираните

"Основният ни приоритет сега е ускоряването на процеса на производство и доставка на ваксините, както и имунизацията в цялата Общност. Подкрепяме усилията на Европейската комисия в работата им с фармацевтичната индустрия. Както и усилията да се подсигурят веригите на доставки. От фармацевтичните компании искаме повече прозрачност и предсказуемост", обясни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.