След размяната на реплики между президент и премиер, днес се включи и здравният министър

Нов спор по върховете в България за това забраняван ли е празникът на Шипка. След размяната на реплики между президент и премиер, днес се включи и здравният министър. Професор Костадин Ангелов поясни, че не е имало забрана за тържеството, а препоръката е била да няма струпване на хора.

Ден след празника на Шипка политическите битки около празненствата на върха не спират. Този път вниманието се насочи конкретно върху това фигурира ли думата „забрана” в писмата, чрез които не се проведоха официално честванията на историческия връх. 

Румен Радев и Бойко Борисов с взаимни обвинения на 3 март (ОБЗОР)

Вчера държавният глава благодари на всички хора, решили да се качат на Шипка за празника. „Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка?”, запита Румен Радев.

„Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук", каза още той.

Здравният министър обаче беше категоричен – забрана няма. „Или президентът лъже, или лъжат президента”, коментира той.

И прочете писмото, което е изпратил до държавния протокол. „Считаме че провеждането на чествания, празнични събития следва да бъде позволено, но ограничено по възможност до събития на открито". Хайде сега ми кажете кое беше забранено на 3 март? Кое беше забранено? Имаше ли пропускателен пункт, имаше ли служители на РЗИ, кой беше наказан за това, че е там? Много ми е трудно, когато аз трябва да се обяснявам за лъжите на хората, които ги изричат”, каза той.

Радев: Властта се опита да постави под карантина националната ни памет

Със заповед на кмета на Габрово Таня Христова от 26 февруари се обявява, че се отменят планираният църковно-военен ритуал, както и организираният транспорт до върха. Тя цитира препоръки, изпратени от държавния главен здравен инспектор Ангел Кунчев.  

„Събираните на това място на между 3 и 5 хил. души от различни населени места, от цяла България няма как да не доведе до повишаване на риска от заразяване”, категоричен бе главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.