Повод станаха честванията на националния празник по време на пандемия

На националния празник, нов залп по върховете на политиката. Президентът направи остро изказване от Шипка, а премиерът му отговори при обиколка с джипа из страната.

Въпреки официалната отмяна на честванията на Шипка, президентът Румен Радев изкачи стъпалата до историческия връх. И попита: „Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да Ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си? Благодаря Ви, че сте тук!”

Отговорът дойде от другата страна на Балкана. Където премиерът Бойко Борисов инспектираше навръх празника строежа на магистрала „Хемус”.

Борисов: Тези, които коментират, са там, където искат

„Лесно е да коментираш свободата, ама трябва и да се свърши доста работа. По-свободни надали са били българите някога. Както и да искат да изопачат думите, че някой им забранил да празнуват. Просто тържества по време на пандемия никой не прави. А да работи – това е достойно. А и фактът, че тези, които коментират са там, където искат, нито им е забранил, нито ги е спрял. Просто такива лъжци, такива манипулатори”, заяви премиерът Бойко Борисов.

В задочен спор влязоха и две дами - вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на парламента Цвета Караянчева. Този път разговорът беше по оста Шипка - София.

Радев: Властта се опита да постави под карантина националната ни памет

„Тържествата на Шипка са под патронажа на председателя на Народното събрание.  А това, че президентът иска да дойде днес тук и да чете слово си е негов проблем. Няма официални тържества. Би било редно да дойде като един гражданин да почете паметта на героите”, посочи Цвета Караянчева – председател на Народното събрание.  

„Днес от Шипка един, надявам се вече бивш председател на българския парламент, си позволи да ни каже, че точно от паметника на свободата трябва да си затваряме устата. Казвам, че няма как да бъдем свободни, ако не притежаваме вътрешната свобода. И никой не може да ни забрани да бъдем свободни и никой не може да забрани свободата на словото”, заяви от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова.

Извън политическото противопоставяне, на днешния празник един работник на магистрала „Хемус” се прибра при семейството си с ново сако. И то не какво да е, а това  на премиера.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.