Авторът му се нареди сред тримата най-скъпи живи творци

Първото изцяло цифрово произведение на изкуството, предложено на търг от голяма аукционна къща, беше продадено от "Кристис" за близо 70 милиона долара. "Всекидневия - Първите 5000 дни" от американския цифров художник Майк Уинкълман, известен като Бийпъл, обхваща всички произведения на изкуството, които той е сътворил в продължение на 13 години.

Изложба събира най-значимите творби на художника Банкси (ВИДЕО)

Продажбата нарежда Бийпъл сред тримата най-скъпи живи творци, се посочва в съобщение на "Кристис" в Twitter, с което аукционната къща потвърждава сумата от 69 346 250 долара, платена за творбата.

Обявявайки продажбата миналия месец, от "Кристис" в Ню Йорк заявиха, че тъй като начинанието е твърде ново за аукционната къща, онлайн наддаването между 27 февруари и 11 март ще започне от едва 100 долара. Произведението на изкуството носи т.нар. незаменими токени - уникален цифров маркер, криптиран в подписа на художника, който потвърждава собствеността и автентичността му и е постоянно прикрепен към него.

Търгът беше организиран в момент на бързо разрастване на пазара на цифрово изкуство, при което създателите използват компютърно генерирани изображения, сканирани снимки, манипулирани видеоклипове и друга среда, за да създават оригинални творби. Скорошното въвеждане на незаменимите токени предоставя възможност дигиталното изкуство да се продава по същия начин като традиционните картини и скулптури.

Продадоха за рекордна сума табелката на лондонската улица "Аби роуд" (СНИМКИ)

Базираният в Уисконсин Бийпъл стартира проекта си "Всекидневия" през 2007 г., заричайки се всеки ден да създава и публикува онлайн ново произведение на изкуството. "Първите 5000 дни" обхваща всичките му досегашни творби в една композиция. Бийпъл има много последователи. Дигиталният художник е работил с музикални звезди като Ариана Гранде и Джъстин Бийбър, негова творба е фигурирала в рекламна кампания на "Луи Вюитон".

През октомври 2018 г. "Кристис" продаде на търг срещу сумата от 432 500 долара първия портрет, създаден изцяло от изкуствен интелект, припомня агенцията.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БТА