Пратката от над 650 000 кутии е била предназначена за Унгария

Окръжната прокуратура наблюдава досъдебно производство за контрабанда на цигари в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра. Те са установени от митнически служители на едно от пристанищата в Бургас.

Задържаха над 180 000 къса контрабандни цигари сред солети и макарони

"В неделя в Бургас пристига ферибот от Грузия за Унгария. Някои от ремаркетата му са селектирани за проверка и на рентген се вижда различна плътност. Декларирани са домакински хартиени ролки, но те покриват съвсем малка част от пратката. Цялата останала част е заета от цигари - около 13 млн. къса, над 650 000 кутии, за около 5 млн. лв. на две марки", съобщи Тихомир Каменов от Агенция "Митници".

Проверени са 35 ремаркета, като само в едното е имало цигари.

Спад в контрабандата на цигари отчита тютюневият бизнес у нас

По думите на Каменов това е най-голямото открито количество контрабандни цигари за тази година. А марките не са познати на българския пазар и не са предназначени за него.

Образувано е досъдебно производство за квалифицирана контрабанда за търговски цели в големи размери.

 

Разпитани са вече лица, свързани с превоза на товара, предстои да бъдат извършени експертизи, които са установят произхода на цигарите, които са непознати за българския пазар. 

От прокуратурата все още се въздържат да оповестят фирмите изпращач и получател. Няма данни товарът да е бил част от разработен канал за контрабандни цигари към ЕС.

Редактор: Цветина Петкова