Те твърдят, че газят в кал, а домовете им са се напукали

Недоволство и напрежение в Смолян. Жителите на квартал „Устово” подадоха жалба в прокуратурата срещу изпълнението на проекта за водния цикъл в областния град. Хората са обезпокоени и твърдят, че изкопните дейности, които се извършват, подкопават основите на домовете им. 

Неточности в проекта за подмяната на канализацията предизвикаха истински скандал. Това принуди местната власт да спре строителната фирма, която работи по няколко улици.

Улица “Келеш Саващо“ е стръмна и със стълби. Вече е и наполовина разкопана, дори с разположена донякъде канализация и поставени шахти пред вратите на хората. Къщата на Кеприела Кехайова вече е напукана.

„Целите къщи вибрират. Горе в комшиите вече идваха застрахователи. Там също има напукано”, разказва тя.

Потърпевшите твърдят, че новите шахти, които ще залеят с обратни води улицата, се полагат некачествено.

„Поставиха шахта в 20 сантиметра вода, в калта. Тя се слегна и в момента едната тръба не влиза в самата шахта. И всичките обходни води на 10 къщи вървят около шахтата”, казва Петър Болгуров.

Местните допълват, че проектантът, който е изготвил проекта за канализацията изобщо не е идвал на място. От 8 къщи на улица само 2 ще бъдат включени във водния цикъл. „Всичките останали къщи, които са отдругата страна са откъм дерето. Тези къщи няма да могат да бъдат обхванати. Фактически този проект става безсмислен”, Петър Кадиев.

„Това не вярно. Проектът предвижда всички да бъдат заустени в канализацията. Има само единични случаи”, заяви Саша Крайчева - гл. инженер на ВиК-Смолян.

От местното ВиК признаха за проблема с шахтите и спряха строителните дейности в част от улиците. „Ние сме възложили проверка на проекта и евентуално корекции със заповед на надзорната фирма, която да опита да преработи проекта и да се изследва отново изцяло ситуацията”, посочва юристът Павлин Колев.

Заради водния цикъл на Смолян е затворен пътят за Мадан и така работещите и учениците от близките села са принудени да обикалят по 25 километра, за да влязат в областния град.

Жителите на Смолян се заканиха да изпратят жалба до Европейската комисия, която да разследва как се изразходват парите, предназначени за водния цикъл.