Президентът Румен Радев обяви само, че премиерът ще е мъж

Ден до окончателното разпускане на 45-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев даде заявка, че служебната власт ще встъпи в длъжност възможно най- скоро.  Държавният глава участваше в честванията за Деня на Европа и отново открои корупцията като основен проблем в страната. Задочен коментар дойде и от премиера в оставка. В пост за 9 май в социалните мрежи, Борисов  написа, че политиците с власт могат да поведат обществата както към възход, така и към трагедия.

Все още имената на служебния премиер и министрите са загадка. Очакваме да ги научим до броени дни, може би още във вторник. Днес президентът Румен Радев заяви, че служебният кабинет ще стане факт “възможно най-бързо”, но не и преди 11-ти май. С това се затвърждава и заявената вече дата на предсрочните парламентарни избори, а именно втората неделя на юли - 11-ти.

РАВНОСМЕТКА: Какво свършиха депутатите за краткия си престой в парламента

Завесата около служебния кабинет вече е повдигната. Президентът Румен Радев даде заявка, че ще разпусне парламента в първия възможен момент. Най-вероятно още във вторник.  „Ще направя всичко възможно, за да имаме възможно най-рано служебно правителство, разбира се в тези срокове, които да удовлетворяват изискванията на конституцията”, заяви президентът на България Румен Радев.

А с новата седмица идва и новият състав на Централната избирателна комисия. Именно от това зависи кога ще бъдат изборите. Държавният глава сложи точка на спекулациите около евентуален вот в първите дни на юли.

„На 4 юли категорично не можем, няма такава ЦИК, която да се справи с това предизвикателство, а и нарушаваме всякакви хронограми”, посочи държавният глава.

Така, най-вероятната дата остава 11 юли. Имената в новата временна власт обаче се пазят в тайна.

Кои са спряганите имена за нов служебен премиер (ВИДЕО)

„Служебното правителство има много малък времеви мандат, а очакванията към него са огромни. Отговорностите са големи и това е въпрос на баланс да се намери екип, който да изпълни тази задача”, допълни Радев.  Ясно е само, че начело застава мъж.

Радев отново коментира и обвиненията на премиера в оставка, че „45-ият парламент е бил скъпо струващо шоу”.

„Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, по-скъпо от избори, по-скъпо от разходите за Народно събрание”, категоричен е президентът.

В днешния Ден на Европа държавният глава присъства на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред “Дондуков” 2. И прие почетния караул на Националната гвардейска част. По-рано президентът и вицепрезидентът поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния войн по случай 76 години от победата над нацизма.