Президентът на България и северномакедонският премиер се срещнаха днес

„Приветствам Ви за това, че сте тук за открит диалог. Очаквам най-скоро да имаме посланик на Република Северна Македония в София". С тези думи президентът на България Румен Радев се обърна към Зоран Заев по време на срещата им. По думите му развитието на взаимоотношенията между двете държави са от изключителна важност.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

„Това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество. За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС. До известна степен това се дължи на факта, че договорът, който подписахте  с предишното българско правителство нямаше конкретни обвързващи условия срокове", каза още Радев.

Янев: Поддържаме перспективата на страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС

Радев отправи благодарности и към президента на Северна Македония - Стево Пендаровски.

„Благодаря му за приятелството, мъдростта и лидерството. Съвместната ни визита в Рим и отдаването на почит към делото на Светите братя Кирил и Методи демонстрира нашата взаимна воля за сътрудничество, приятелство и разбирателство” поясни българският президент.

Борисов към Заев: Ако не намерим решение, поколения българи и македонци ще се мразят (ВИДЕО)

„Искам да отправя ясно послание, че перспективата на Република Северна Македония за нас е от огромно значение. Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да общуват по-свободно по между си. Разбира се има и някои нерешени въпроси. Важно е да имаме диалог”, коментира още Радев.

„Вие сте опитен политик и знаете, че в период на предизборна кампания понякога партиите могат да обещаят повече, отколкото могат да постигнат в последствие”, каза още Радев на Заев.

От своя страна Зоран Заев благодари на България за поканата.

Всичко за визитата на Зоран Заев у нас четете тук