Вашингтон ще предприеме нужните действия, за да се предпази, заявиха от Белия дом

САЩ са отправили до руските власти по дипломатическите канали многратни искания да обуздаят хакерските атаки с цел получаване на откуп, идващи от руска територия, съобщи високопоставен представител на правителството на Байдън, цитиран от Ройтерс.

Кибератака засегна над 200 компании в САЩ

Представителят, който направи изказването си пред репортери след разговора на президента Джо Байдън с руския му колега Владимир Путин по въпроса, каза, че всякакъв отговор от страна на САЩ на тези атаки ще стане ясен в идните дни или седмици. По думите му Вашингтон ще предприеме нужните действия, за да предпази инфраструктурата си от атаки.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е показал ясно пред руския си колега Владимир Путин, че Вашингтон очаква от Москва действия, когато от територията на Русия се извършва кибератака с цел откуп и американците са й дали достатъчна информация, предаде Ройтерс.

Байдън: Русия трябва да предприеме действия срещу хакерите, атакуващи САЩ

"Мина добре. Настроен съм оптимистично", заяви Байдън пред медиите в Белия дом, коментирайки телефонния си разговор си с Путин по-рано днес. "Показах му много ясно, че САЩ очакват, когато една кибероперация с цел откуп идва от негова територия, макар че не е била подкрепена от държавата, очакваме той да действа", подчерта Байдън.

В отговор на въпрос дали евентуална липса на действия ще има последствия, президентът на САЩ отговори утвърдително.

Източник: БТА