Основното опасение на домакините остава здравето на атлетите

Светът е Олимпиада! В 14:00 българско време започна официалното откриване на 29-те Летни олимпийски игри в японската столица Токио. За първи път в историята на модерните Игри шоуто остана без публика. Заради пандемията празни ще бъдат трибуните и по време на всички състезания от програмата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Игрите бяха отложени с една година и така стават първите, които ще се проведат в нечетна година, пише Gong.bg.

 

Основното опасение на домакините остава здравето на атлетите, съдиите и другите официални лица. Токио ще бъде под извънредно положение и по време на двуседмичната надпревара от 23 юли до 8 август. В последните дни броят новозаразени с коронавирус в Олимпийското село се повиши, което предизвиква допълнителни тревоги. Делегацията на Гвинея пък се оттегли от участие заради вируса, а още през април Северна Корея обяви, че няма да пусне атлетите си в Токио.

Мнението на самите японци за Олимпиадата също не беше положително – по-голямата част от местното население бе или за ново отлагане на форума, или за отмяна на Игрите.  В Токио действа извънредно положение. "Има хора, които подкрепят провеждането на игрите. Но трябва да се уважава мнението и на тези, които са против, като се има предвид, че се борим с пандемия”, заяви Шуичи Уено, медицински работник от Токио.

"Ако нямаше вирус, всички щяхме да сме много ентусиазирани и да се забавляваме. Много е жалко, че стана така. А правителството дава половинчати отговори за всичко - за ситуацията с атлетите в олимпийското село и за решението да няма публика", категоричен е Юки Исода, жител на Токио.

Само 33 процента от японците подкрепят провеждането на Олимпиадата сега. Това доведе до драстични ходове на някои от най-големите спонсори на игрите. Местния гигант „Тойота” спря всички реклами, свързани с Олимпиадата, за да не дразни гражданите. Докато вървеше церемонията по откриването, пред олимпийския стадион дори имаше протест. Стотици скандираха за спирането на игрите и недопускането на чужденци в условията на епидемия

Емоциите не са изцяло негативни. Хиляди гледаха с интерес как въздушните акробати от отряда „Син импулс” тренират с реактивните си самолети над града в подготовка за големия ден.

"Има различни критики към Олимпиадата, но мисля че много хора работиха здраво и спортистите са се готвили толкова много. Изпитах само положителни емоции, когато видях самолетите. След като нещо събира хората на едно място, значи е хубаво”, посочи Рюсуке Сато, фотограф от Токио.

Олимпиадата продължава да бъде разтърсвана и от скандали, които доведоха до уволнения и оставки. Бившият шеф на Токио 2020 Йоширо Мори подаде оставка поради сексистки коментари и бе заменен от Сейко Хашимото. В последните дни композитор на музиката за откриващата церемония – Кейго Оямада, се оттегли заради стари интервюта, в които заплашвал свои съученици с увреждания. Режисьорът на церемонията за старт на Игрите Кентаро Кобаяши също подаде оставка заради осмиване на Холокоста и антисемитски шеги.

Организаторите се надяват, че след като започнат надпреварите и се излъчат шампионите, публиката ще успее да забрави пандемията, скандалите в организационния комитет и всички други проблеми и усещането за празник ще се завърне.