Прагът от 40 милиона души с поставена поне една доза ваксина беше преминат в понеделник

Всеки втори французин вече е напълно ваксиниран срещу COVID-19, съобщи тази вечер Главната дирекция по здравеопазване, цитирана от Франс прес.

АФП отбелязва, че това равнище все още е далеч от прага на колективния имунитет, изчисляван на около 90 процента от населението предвид вариант Делта, който е по-заразен.

Прагът от 40 милиона души с поставена поне една доза ваксина беше преминат в понеделник, месец по-рано от първоначално набелязания срок. Сега правителството планира до края на август французите с една доза ваксина да станат 50 милиона.

Франция одобри закон за задължителната ваксинация

Изправено пред взрив на новите случаи, които редовно надхвърлят 20 000 на ден, правителството продължава ваксинационната си кампания, опитвайки се да обхване най-уязвимите и хората, които се колебаят.

Досега натискът върху болниците беше овладян, но болничните показатели започнаха отново да се покачват. От няколко дни броят на пациентите в реанимация леко се повишава, като днес те бяха над 1000. Броят на настанените в болница с ковид вчера надхвърли 7000.

Здравният министър Оливие Веран отбеляза, че благодарение на ваксинацията в страната има по-малко пациенти в болница в тежко състояние, отколкото при предишните вълни на епидемията, при сходен брой на заразените.

Източник: БТА