Вътрешният министър бе поканен за изслушване

Още днес ще бъдат представени част от доказателствата за това, че е имало незаконно използване на СРС-та, заяви вътрешният министър Бойко Рашков на изслушване в парламента. Той отговоря на въпроси от ГЕРБ-СДС, свързани с твърденията за незаконно подслушване на политици и граждани. 

„Повече от два месеца темата с подслушванията на политически лидери, активисти и общественици циркулира в публичното пространство. Тази тема започна конспиративно с медийна бомба от човек, служил си и преди с това за предизборна употреба. Стигна се до проверка на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, която не установи нищо подобно. Самосезира се и прокуратурата и прекрати производство поради липса на доказателства. През това време течеше предизборната кампания. Имаше партии, които конструираха цялата си предизборна кампания върху вашите недоказани твърдения с една-единствена цел – внушение срещу политически опонент. Стигна се до прецедент – служебният министър-председател да попадне във водовъртежа на вашия „Бръмбаргейт”, заяви председателят на парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

ГЕРБ-СДС: Ако трябва ще викаме Рашков на изслушване всеки ден

„Доста критично и бих казал неоснователно беше това изказване. Аз разбирам от тази материя, занимавал съм се дълго време с това. Ще ви дам в близките седмици достатъчно информация, която да подкрепи обратната теза. Спомням си много добре критиките, които започнаха с формирането на служебния кабинет. Още в началото на дейността на правителството казвахте: „Дайте доказателства, че са използвани неправомерно СРС-та". Ще получите доказателства още днес", заяви той.

 

 

„Не знам как обществото ще оцени това, че наричате "пушилка" противозаконното ограничаване на основни конституционни права на българските граждани. Преди известно време прокуратурата започна да се самопроверява. Тя излезе с решение, че няма извършени нарушения на процедурите със СРС-та. Само преди два дни обаче излязоха данни за това, че има неправомерно подслушвани български граждани, част от които се занимават с политика", каза още Рашков.

Той заяви, че днес няма да коментира миграционния натиск и кадровите назначения, защото темата е различна.

„Не съм разполагал с данни за СРС-та като министър. Не знам кой ви заблуждава, г-жо Атанасова. Има данни, че при някои от протестиращите граждани, които са били подслушвани миналата година, наблюдението е продължило доста дълго време”, обърна се Рашков към председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Вътрешният министър припомни, че през 1996-1997 г. парламентът също е бил обсаден от протестиращи. Тогава обаче нито един прокурор не си е помислил, че се извършва престъпление против републиката. 

„Както процедурата изисква, Националното бюро се е обърнало към прокуратурата с въпрос „Може ли да уведомим засегнатите граждани”. Българската прокуратура обаче е казала – „не”, категоричен е Рашков.

Рашков: На тези избори МВР не слугуваше на никоя партия

Той допълни че имената на лица, които са били подлагани на СРС-та, са разнасяни на листчета, които впоследствие са били унищожавани. „Стотици български граждани са били подслушвани по искане на Спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. МВР са наблюдавали безучастно как някои от техните служби – ГДБОП, „Вътрешна сигурност" и ГДНП, са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за Специализираната прокуратура и са извършвали сериозни нарушения на Закона за защита на класифицираната информация. Освен това, всички искания на прокурорите са изготвяни в нарушение на Закона за специалните разузнавателни средства от самите оперативни работници от тези служби. Законът предвижда, че исканията по наказателни дела на прокуратурата са правомощия единствено на наблюдаващия прокурор, а служителите са използвани като слугини на българската прокуратура", каза Рашков.

Министърът заяви, че има съмнения, че хора от листите в предизборния период, въпреки имунитета си, са били контролирани със СРС-та. „При нас има данни за не по-малко от 100 души", допълни Рашков.

Според него законовата база, въз основа на която се използват СРС-та, е недостатъчна, след като „непрекъснато се сблъскаме с извращения на закона". 

„Трябва да се укрепи Националното бюро за контрол на СРС-та. То да контролира тази дейност, без да се влияе от това кой е главният прокурор. Предшественикът на Гешев оказваше нескрита съпротива при опитите на бюрото да извърши обективни проверки във връзка със сигнали за нарушение в тази деликатна сфера”, допълни министърът на вътрешните работи.

Според Рашков прокуратурата не трябва да има правомощие да използва СРС-та. 

„Прокуратурата дори не е изготвяла исканията за използване на специални разузнавателни средства. Те са използвани от оперативни служители в МВР. Написвани са от тях, на флаш памет са носени в прокуратурата, където прокурорът величествено само е полагал подписа си, за да може това искане да иде в Специализирания наказателен съд. Тоест това мощно ведомство, което трябва да се концентрира върху разкриването на престъпността в страната, прокуратурата е превърнала в обслужващ орган. ГДБОП и Вътрешна сигурност са превърнати в едни машинопистки и технически помощници”, каза министърът.

Относно акаунтите, той обясни, че това са изнесени точки за мониторинг, които дават възможност за непосредствено слухово възприемане на информацията, която се прихваща от техническата служба.

„На практика се получава, че не заявителят, които е поискал използване на СРС-та за доказване в досъдебно производство, образувано от него, а друг външен орган извършва тази дейност. Тази информация се записва, а записките се изпращат в прокуратурата, ако има важни данни в тях. Въпросът е трябва ли служителите на МВР, които имат достатъчно работа, да вършат работата на прокуратурата”, посочи Рашков и подчерта, че според него това е извън закона.

От ГЕРБ-СДС обвиниха Рашков, че не знае какво прави. „Не се държите като вътрешен министър, а като човек, който организира вътрешни мероприятия. Преди малко казахте, че са привиквани хора в полицията, за да им взимат телефона. Г-н Рашков, вече има мобилни телефони и оператори и ако МВР реши да вземе на някого телефона, може да го поиска от оператора”, каза Тома Биков. 

От партията събраха подписи за това Рашков отново да бъде изслушан, но този път при закрити врата.

По-късно от ГЕРБ-СДС отново направиха изявление по темата.

От там обявиха, че ще викат вътрешният министър на изслушвания, докато не бъдат представени доказателства за незаконно използване на СРС-та.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че ще викат вътрешния министър Бойко Рашков на изслушвания, докато не бъдат представени доказателства за незаконно използване на СРС-та.

„Преди два месеца с една медийна бомба започна темата за подслушването, която беше преескпонирана. За пореден път се правят внушения срещу една определена политическа партия, а именно ГЕРБ. Ние ще продължим да задаваме въпроси и ако се наложи всеки ден ще изслушваме Рашков, докато е министър, за да се установят тези факти и обстоятелства, които той хвърля в публичното пространство. Всички твърдения, свързани с изборния процес, се доказват в съда. Бойко Рашков е последна инстанция, дори и да говори от трибуната", каза председателят на парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

„Днес станаха ясни две неща. Първо, че Бойко Рашков е най-несъстоятелният министър на вътрешните работи през последните 31 години. Той е абсолютно неадекватен човек, който не разбира нито какво го питат, нито защо го питат. Той иска да остане министър на вътрешните работи. От гледна точка на нашата партийна тактика, ние имаме полза това да е така, защото много лесно ще можем да атакуваме това министерство. От гледна точка на държавата подобно развитие на събитията би било нещо средно между фарс и трагедия”, коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Вчера партията е внесла искане в парламента за създаване на анкетна комисия, която да разследва действията на служебния министър на вътрешните работи по време на предизборната кампания.

„Г-н Рашков призна три много важни неща. Ако внимателно видите какво е казал в МВР днес, ще чуете че благодарение на Министерството, съставът на НС е такъв какъвто е. Министърът на вътрешните работи официално да заяви, че МВР е подредило НС, не знам дали това се нарича демокрация, парламентаризъм или полицейщина", заяви Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

Той съобщи, че 14 000 са предупредителните протоколи разписни от хора, свързани с ГЕРБ.

„Днес министърът на вътрешните работи заяви „Ако някой е подписал нещо, да дойде да го покаже". Този вид документ обаче е единственият в системата на МВР, който не се връчва на човека, който го е подписал.Това явно е било добре преценено при извършването на неговите полицейско операции. Настина ще го викаме, ако трябва всеки ден, за да видим кога и под какво въздействие той казва лъжа или истина", каза още Манев.