Сега Кристина Тимановская се страхува да се върне в родната си страна

Политически скандал се разгоря на олимпийските игри в Токио. Състезателка от Беларус получи убежище в Полша, а много държави заеха позиция по отношението на властите в Минск към нея. В същото време Беларус настоява, че спринтьорката не е тормозена, а имала странно поведение.

„Първата стъпка е да й бъде дадена хуманитарна виза. По нейно решение може да поиска убежище или международна протекция. След това стартираме съответната процедура", каза Марчин Пшидач, зам.-министър на външните работи на Полша.

Скандалът върви вече втори ден. Той започна, след като Тимановская каза, че властите в Беларус искат да я качат насила на самолет за дома, след като критикувала треньорите си и я спрели от състезанията.

Германия, Франция, Съединените щати бяха сред държавите, които критикуваха Беларус. Дипломати и министри заявиха, че властите в Минск искат да унижат спринтьорката. Но треньорите й разказват различна история. Те твърдят, че Тимановская се държала странно още с пристигането в Япония.

"Тя се отличаваше с поведението си. Имаше нещо странно в нея, с което бяхме наясно. Делеше се от другите, не искаше да общува", заяви Юрий Моисеевич, ръководител на отбора по лека атлетика.

Международният олимпийски комитет и Беларус имат обтегнати отношения още преди случая с Тимановская. Президентът Александър Лукашенко и синът му Виктор ръководят Беларуския олимпийски комитет. Това беше повод за санкции и на двамата беше отказано присъствие на игрите. Съпругът на Тимановская също се оказа замесен в цялата история. По-рано днес той избяга в Украйна. От Полша казаха, че ще се присъедини към атлетката на тяхна територия.

Определиха германска лекоатлетка за най-секси олимпийката в Токио (СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА ОЛИМПИАДАТА ЧЕТЕТЕ ТУК