Близки и приятели на Виталий Шишов обвиняват за смъртта му тайните служби на Минск

Известен опозиционер от Беларус беше открит мъртъв. Случаят привлече огромно внимание, след като приятелите на Виталий Шишов заявиха, че е убит от тайните служби. Започна разследване дали опозиционерът е жертва на покушение, направено да изглежда като самоубийство. 

В Беларус осъдиха журналист на затвор за обида на президента

Вчера познати и приятели на Виталий Шишов обявиха, че той е изчезнал недалеч от дома си в Киев. Днес стана ясно, че тялото на младия мъж е открито да виси от дърво в парк в украинската столица. За близките на противника на правителството в Минск няма съмнение какво се е случило. 

"Като имаме предвид заплахите срещу него, това очевидно е работа на тайните служби на Беларус. Става дума за убийство. Виталий е бил бит и след това тялото му е провесено", категоричен е Юрий Лебедев, сътрудник на мъртвия опозиционер.

Затвор за 11 студенти и преподавател в Беларус заради участието им в антиправителствените протести

Виталий Шишов ръководеше организация, която помагаше на граждани на Беларус да избягат в Украйна. Сдружението им помагаше да намерят жилище, работа и да получат правни консултации.

"Преди три седмици Виталий ми каза, че трявба много да внимаваме, защото тайните служби на Беларус инфилтрират митингите, които организираме в Киев. Те идентифицират участниците и организаторите на протестите, за да ги спрат", каза още Лебедев.

В Беларус задържаха журналисти и блокираха водещ информационен сайт

Министърът на външните работи на Украйна каза, че страната ще направи всичко възможно, за да открие истината за смъртта на Шишов. Той нарече разследването приоритет на властите. Полицията в Киев потвърди, че проверява дали смъртта на 26-годишният активист е убийство, маскирано като самоубийство.