Поскъпването на електроенергията повиши напрежението в пaрламента

Високите цени на тока за бизнеса разпалиха искрите в пленарната зала. По думите на премиера Стефан Янев държавата е взела мерки, за да овладее ситуацията.  Въпреки това работодателите се опасява от фалити и имат готовност за протест. Бизнесът настоя за временно ограничаване на износа на електроенергия. Високата цена на тока  поставя в патова ситуация и казанлъшка фирма за хидравлична апаратура.  Заради сключени договори  и спазване на срокове не могат да си позволят да спрат производство.

“Oколо 6% от реализираната продукция отива за покриване на цената на тока. Ако тази тенденция продължи, ако продължи шоково да нараства цената на тока, може би ще стигне и до 10% и нагоре”, заяви Георги Башалов, енергетик във фирма за хидравлична апаратура.

Янев: Проблемите в енергетиката са от поне десет години

От металургичната индустрия алармират, че проблемът може да доведе до спиране на производства и освобождаване на работници за неопределено време, в случай, че държавата не вземе незабавни мерки.

„Основната причина за високата цена на тока е хроничният дефицит на електроенергия, при който работи Българската независима енергийна борса”, посочи  Добрин Иванов от АИКБ.

Цената на електроенергията за бизнеса повиши напрежението и в пaрламента.

„Какви мерки сте предприели за излизане от тази патова ситуация? Ще удовлетворите ли искането на българския бизнес да бъде подпомогнат финансово, но не със заеми”, попита Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС.

Ще се стигне ли до масови фалити и поскъпване на стоки заради по-високата цена на тока

Премиерът  Стефан Янев заяви, че проблемите в енергетиката са поне от 10 години. И увери, че служебното правителство прави каквото е възможно. Към момента ситуацията е овладяна. Помощта към бизнеса обаче тепърва ще се обсъжда.

„Пиковата цена беше около 330 лева вчера, в момента средната цена е около 250 лева. Преди около три седмици министърът на енергетиката е издал заповед в енергийната система да се включи в енергийната система ТЕЦ „Марица Изток 2”, от един реактор, в момента работят 3. Ръководството на централата работи активно да търси пазари и да търси дългосрочни договори”, заяви премиерът Стефан Янев.

ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва мощности за работа на свободния пазар

Според експерти малкият и средният бизнес ще усетят високите цени по фактурите в края на месеца. Това може да се отрази и в крайна цена на продукцията им.

“В себестойността на киселото мляко е по-висок процентът на енергийните източници . В момента цялата тежест ще бъде поета от самите производители, тъй като няма как от днес до утре това производство да бъде затворено”, твърди Симеон Присадашки, Асоциация на млекобреработвателите в България.

А заведенията  се присъдиниха към заявката за  протест.

БЕХ: Следим с тревога цените на електроенергията