Техническият ръководител на обекта каза, че това е станало без негово разрешение

Екстремно селфи от 36 метра височина. Жена от София е направила клип на мъж, който се е качил на стрелата на  строителен кран, за да снима себе си и залеза на слънцето.

Случаят е  от столичния квартал „Бъкстон”. Техническият ръководител на обекта обясни, че опасните селфита са правени без негово знание и разрешение и със случая трябва да се заеме полицията.

На строителната площадка не само, че няма охрана, но няма и охранителни камери.

Клипът е сниман на втори септември вечерта. На него се вижда как мъж стои на върха на стрелата на строителен кран, висок 36 метра. Правил си селфита и снимал града, разказва жена, която го вижда от балкона си.  

Защо младежи рискуват живота си заради харесвания в социалните мрежи?

„Случайно погледнах през прозореца и изпаднах в ужас, тъй като на крана, който е с доста голяма височина, имаше фигура. Видимо момче или мъж, по-скоро беше мъжка фигура, правеше снимки на себе си и на София. Беше доста екстремно дори и за гледане”, разказва свидетелката.

Мъжът правил екстремните снимки близо час, твърди жената.

„Ясно се виждаше светкавица от телефона. Виждаше се селфи стик, който държи пред себе си и правеше кръгови движения около себе си. Около 15 минути го наблюдавах. След това си влязох вътре. След 30-40 минути излязох. Пак беше там. Беше започнал и залезът. И заря имаше”, разказва свидетелката.

Как мъжът е стигнал до ръба на стрелата, жената не успяла да види. Не видяла и как е слязъл.

„Направи ми впечатление, че на няколко пъти, фигурата приклякаше. Искрено се надявам да е бил обезопасен”, заявява свидетелката.

Младеж загина заради опасно селфи

Не подала сигнал в полицията, защото решила, че строителният обект има охрана.

„Първата ни реакция беше да звъннем в полицията, но в следващия момент се замислихме, че това е строителен обект, който би трябвало да е с някакъв надзор, а и след като видяхме, че целта е изцяло снимки, решихме, че все пак лицето е допуснато до там. Реших,че самата охрана го е допуснала, защото ако всеки може да се качва по крановете свободно, в квартала има доста деца. Не мисля, че е ОК”, коментира свидетелката.

За екстремното изкачване, техническият ръководител на обекта, разбра от екипа на NOVA.

„Как ще дам разрешение някой да се катери на крана и то накрая на стрелата? Кранът е за строително монтажни работи. Той не е за някакво забавление или за селфита. Това, което виждам, наистина е много опасно и съм притеснен. Височината на крана е 36 метра. Страната е дълга 45 метра- хоризонтала”, обясни Васил Попсавов , технически ръководител на обекта.

Турист загина при опит за атрактивно селфи

Строителният обект нямал жива охрана, а само СОТ.

„До 17:00 часа аз отговарям за обекта. След 17:00 включваме СОТ система. Кранът се подържа от фирма, която е специализирана в поддръжката на крановете, така че само те имат право да се качват там и да извършват някакви дейности. Друг няма право”, обясни Попсавов.

От фирмата обмислят да подадат сигнал в полицията.

„Цялата ни култура е построена върху отричането на смъртта”, коментира психологът Пламен Димитров. „При човека инстинктът за самосъхранение много скоро се сблъсква със способността му да осъзнава, че е смъртен. Оттук нататък цялата ни култура, идеологии, вярвания, разбиранията са построени върху това да изградят защитни системи. Някои хора са убедени, че са безсмъртни. Ирационалността на човешкото поведение обяснява много от историческите и текущите ни преживявания”, коментира още той.

Какво може да те накара да направиш подобно екстремно селфи – коментира психологът Пламен Димитров. Гледайте във видеото.