Отмениха всички полети заради новото изригване на вулкана

Засилващи се вулканични изригвания на испанския остров Ла Палма принудиха днес пожарникарите да се оттеглят и накараха властите да евакуират още три града, а авиокомпаниите отмениха полети заради огромен облак от газ и пепел, предаде Ройтерс.

Лавата на Канарските острови погълна 100 къщи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пожарникарите преустановиха дейността си по разчистване в град Тодоке след отварянето на ново място на изригване от вулкана Кумбре Виеха. Видеозаписи в социалните мрежи показаха силна ударна вълна, тръгваща от мястото на изригването.

"Вулканът отново е във фаза на изригване. Огнеборците няма да действат повече днес", заяви в Twitter пожарната служба на Тенерифе, която оказва помощ на Ла Палма.

Новото изригване на вулкана доведе до отмяната на полетите, съобщиха днес летищните власти. Няколко авиопревозвачи заявиха, че ще приземят самолетите си, след като новото изригване изхвърли дебел облак пепел във въздуха. Това е първата отмяна на полети след изригването на вулкана в неделя.

Вулкан изригна на Канарските острови (ВИДЕО)

„Все още не е възможно да се каже кога можем да възобновим полетите“, заяви в Twitter испанският превозвач Binter.

Властите наредиха да бъдат евакуирани градовете Тахуя, Таканде де Абахо и част от Таканде де Ариба, която досега не беше евакуирана

Източник: БТА