Кумбре Виеха изхвърля пепел и дим на стотици метри височина

Лавата от вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма в Испания е забавила скоростта си и не достигна вчера вечерта водите на Атлантическия океан, както бе прогнозирано, предаде Франс прес.

 

Огненочервеният поток тече бавно със скорост от 300 м/ч, допълва в. "Паис". Първоначално се смяташе, че той напредва със 700 м/ч и имаше опасения, че още вчера ще започне да се влива в океана, след което ще последват експлозии, допълва Франс прес.

 

 

Вулкан изригна на Канарските острови (ВИДЕО)

 

По пътя си лавата погълна около 100 къщи в три населени места. Близо 6000 души бяха евакуирани, но няма данни за жертви.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ 50 ГОДИНИ: Вулкан изригва над 6 месеца в Исландия (ВИДЕО)

 

 

Кумбре Виеха изхвърля колони пепел и дим на стотици метри височина и между 6000 и 9000 тона серен диоксид на ден. Досега е изхвърлил 20 000 тона серен диоксид. Засега въздушното пространство над острова не е затворено.

 

Вчера вечерта се отвори нова пукнатина, през която започна изтичане на лава. Това доведе до нова евакуация на хора.

 

В социалните мрежи се завъртяха впечатляващи кадри от потоците от лава, достигащи десетина метра височина, подпалващи дървета и заливащи пътища. На някои кадри се вижда как лавата нахлува през отворени прозорци на къщите.

 

Източник: БТА