Според него трябва да има сурови наказания за лекари и пациенти, участващи в търговия с фалшиви сертификати за ваксинация

"На всички стана ясно, че причината за многото заразени с COVID-19 у нас е неспазването на мерките. Ако се въведат по-строги, хората ще се дисциплинират". Това заяви в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS академик Богдан Петрунов.

Според него реалният брой на заразените с коронавирус в България всъщност е по-голям от официално обявяваният, тъй като има скрита заболеваемост от поне 30%. "Хората се страхуват да отидат на лекар и идват в интензивните отделения на болниците в много напреднала фаза на болестта", категоричен е медикът.

Той се обяви "за" сурови наказания за медиците и пациентите, които участват в търговия с фалшиви сертификати за ваксинация срещу коронавирус. Трябва да се стига дори до отнемане на лекарски права.

Кунчев: Едва 0,77% от починалите с COVID-19 у нас са ваксинирани

Акад. Петрунов коментира и темата с поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19. Според него имунизираните трябва да приемат бустерна доза 6-8 месеца след предишната игла. Противогрипна ваксина пък било добре да се поставя най-малко две седмици преди или след тази за коронавирус.

"Вероятно ще трябва да си правим имунизация срещу COVID-19 и в годините напред, както си правим тази срещу грип", заключи акад. Петрунов.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.