Семейството му събира средства за градина в негова памет

Семейството на бившия президент на Южна Африка Нелсън Мандела продава лични вещи на прочутия лидер, за да помогне за създаването градина в негова памет. Тя ще бъде разположена в Куну, където е погребан Мандела.

Д-р Маказиве Мандела, най-голямата му дъщеря споделя, че баща й е искал да стимулира туризма в източната част на страната, където е роден, така че като най-възрастна от децата му, тя изпитва голяма отговорност да продължи делото му.

"Наистина е трудно да се разделим с вещите му. Но искаме хората, които посещават това място, да се отърсят от предразсъдъците и да се справят не само със собствените си проблеми, но и с проблема с расизма. Когато приключат разходката в градината, е хубаво у тях да остане усещането, че са научили нещо ново за живота от Нелсън Мандела и да го приложат за себе си“, казва още д-р Маказиве Мандела.

Базираната в Ню Йорк аукционна къща Guerney's ще бъде домакин на онлайн  аукциона на 11 декември, по време на който ще бъдат изложени приблизително 100 артикула.

"Това са 10 ризи, които семейство Мандела ни предостави за аукциона. Във витрината зад мен може да видите черната на бели точки, която президентът избира да носи на срещата си с кралицата на Великобритания Елизабет II. Сред любимите му са и ризи Madiba, които са емблематични за него, тъй като отразяват ярките цветове и природа на Африка“, разяснява Арлан Етингер, организатор на аукциона.

В търга са включени и чифт очила, носени от Нелсън, подаръци, които е получил от президенти на други държави, както и множество ръкописни документи.

Нелсън Мандела почина през 2013 г. на 95 -годишна възраст  в дома си в Йоханесбург.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.