Той не знаел, че зад схемата стои кандидат за депутат

В „На фокус с Лора Крумова” говори бизнесменът Андрей Бъчваров, от когото тръгна информацията за издаването на фалшивите зелени сертификати. Схемата NOVA показа в свое разследване.

„Подех кампания в социалните медии и предложих финансово възнаграждение. Обсъжданият сигнал ми се стори по-адекватен и започнах внимателно да го проучвам”, каза бизнесменът.

Кандидат за депутат е замесен в схемата за фалшиви сертификати, разкрита от NOVA

Мотивът за постъпката му бил както личен, така и обществен. „Личният - мой близък почина в ситуация, при която го заразява човек, казващ, че е ваксиниран”, обясни Бъчваров.

Той разкри, че е нямал никаква идея, че зад схемата с фалшивите сертификати стои кандидат за депутат. „Той не беше много умен. Беше се скрил във Viber, а в WhatsApp излизаше лицето му - името и фамилията му”, посочи бизнесменът.

РАЗСЛЕДВАНЕ: NOVA разкри мащабна схема за издаване на зелени сертификати

С репортера на NOVA той каза, че са се опитали да стигнат до реален лекар и реална схема. „Надявам се, че този казус няма да се политизира. Благодарение на вашите усилия изпратихме съобщение до лекарите, които си позволяват да правят това нещо, че те са уязвими. Правя го от уважение към труда на хората, които реално се борят със заразата”, добави той. 

Посланията след разкритата схема, каза Бъчваров, са първо към лекарите - „Не го правете, ще ви хванем!” и към хората, които си издават фалшиви сертификати. „При разплитането на този случай ще излязат всички, които са съучастници и са платили с пълното съзнание да използват фалшив сертификат. Тези хора участват в опит за непредумишлено убийство”, категоричен е бизнесменът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.