Днес са открити само 5 положителни проби, очаква се доставка на още тестове

Учениците от 1 до 4 клас се завърнаха в класните стаи, но срещу COVID тест. В десетки области на страната обаче учебният процес не започна заради липса на тестове.

Денков: 5 ученици са дали положителна проба за COVID-19 от общо 37 832

Тестване тази сутрин успяха да организират училища от 13 области. Общо тествани бяха близо 38 000 ученици. От тях положителни проби са само 5. 2717 са тестваните учители, от които положителните проби са дали 6 от тях. Според министъра тези положителни проби са предпазили от заразяване останалите деца. 1507 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“ също са били тествани. При тях общо три са положителните резултати – два във Варна и един в София.

Тази сутрин хиляди малки ученици прекрачиха отново прага на училищата. А класните им стаи временно се превърнаха в лаборатории. Минути по-късно тестовете на всички ученици в един от класовете в Симитли показаха отрицателен резултат и учебните часове започнаха.

В едно от столичните училища тестването на децата приключи само след 15 минути, а в изследванията се включиха и много родители.

„Бяхме 2-ма доброволци в класа. Достатъчно бяхме. Бързи, смели, сръчни. Направили сме си график и занапред. Това е споделена отговорност”, смята майка, която се е включила като доброволец в тестването. Доволни, че отново са на училище, са и децата. Тестовете не са ги притеснили.

В много училища денят започна в ранни зори - преди идването на учениците тестове направиха учителите и доброволците, които сами взимаха пробите си.

„Не е сложно. Процедурата отнема не повече от 5 минути. Имаше клипове, вчера имахме оперативка и всички се запознахме с тестовете”, казва Цеца Гергинова. А малко преди 8 часа в училището пристигат и децата - подготвени какво ги очаква.

МОН получи още 86 000 теста за ученици

От образователното министерство отчетоха успешен старт. А семействата на малките ученици изпратиха децата си с облекчение, че онлайн уроците са в миналото.  Следващото тестване на децата ще е във вторник заради изборите.

Големите ученици от 5 до 12 клас също незабавно трябва да се върнат в клас, за това призова зам.-кметът по култура и образование Мирослав Боршуш. Като мотив той посочва, че от тестваните днес деца в София, само 2 са дали положителни проби.

В 15 области на страната обаче присъственото обучение така и не стартира заради липса на щадящи тестове. Днес децата от 1 до 4 клас не прекрачиха прага на училището, а останаха онлайн. Причината е липсата на тестове и това, че една от избраните фирми не изпълни ангажимента си по доставка на 200 000 теста. Въпреки това от МОН изпращат нови близо 90 000  теста в Пловдив, Бургас, Русе и Враца, които са част от първата обществена поръчка. Там училищният звънец днес не удари.

При тестването на малките ученици в 107 СУ в столицата тази сутрин са използвани близо 300 теста.

„Точната бройка е 297, тъй като имаше деца със зелени сертификати, имаше и няколко невалидни теста, което е в рамката на допустимата бройка тестове”, обясни директорът Данко Калапиш. За следващото тестване им остават още около 300.

„Което за нас ще бъде трудно следващия път, в който дойдат децата, защото не всички бяха заявили тестове днес. За следващия път няма да имаме тестове за всички желаещи, така че ще чакаме следваща доставка”, добави директорът.

Яснота кога точно ще бъде следващата доставка все още няма. А за да започнат COVID проверките в областите Пловдив, Бургас, Русе и Враца от МОН изпращат над 80 000 теста.

С ЩАДЯЩИ ТЕСТОВЕ: Първи присъствен ден за малките ученици

Именно Бургас е една от областите в страната, където тестове не стигнаха навреме, за да може учениците от 1 до 4 клас да влязат в клас още днес.  Въпреки това в ОУ „Васил Априлов” вече са готови и с доброволци.

„Единият от доставчиците подписа договор и изчезна, не ги достави”, обясни здравният министър Стойчо Кацаров. Потърсихме фирмата беглец. На адрес, посочен за седалище на компанията, никой не отвори вратата. По телефон ни помолиха да изпратим въпроси писмено, но отговор на тях не получихме.Съседи обаче отвориха.

„Виждал съм, те там партита правят. Имаше събирания няколко пъти и оплаквания от хората”, разказва съсед.

А статистиката от първия ден показва, че в страната са регистрирани 5 деца с положителен резултат за коронавирус - едно от тях е  в Добрич.

„Това дете може да бъде върнато в клас отново, ако представи в училището отрицателен тест от изследване за COVID или с валиден медицински документ, че е клинично здраво”, обясни д-р Светла Ангелова от РЗИ - Добрич. Наличните тестове към момента ще стигнат  до края на другата седмица, уверяват от образователното министерство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.