Изборният ден започна около 9 часа

Има проблем с 4 повредени машини в от секциите в Бургаско.Там се наложи да се премине към гласуване с хартиена бюлетина. 

 

Над 365 хиляди души имат право на глас в област Бургас. Изборният ден започна нормално и навреме. Избирателните секции са 762. 660 машини са разпределени в 593 секции с над 300 избиратели. В 67 секции е предвидено да има по две машини. В 169 секции в Бургаско ще се гласува с хартиена бюлетина.   

В 237 секция в Бургас никой от членовете на избирателната комисия не очаквал проблем , след като в събота при тестването - машината била в изправност. "Сутринта в 7 часа нашата машина не стартира. Нито един човек не е гласувал.

 

 

 

Пред секцията се образува опашка, докато дойде потвърждението от ЦИК, че гласуването може да започне с хартиени бюлетини. В други секции също имаше проблем с машината. Все пак проблемът беше отстранен.Освен технически машините създадоха проблем и на възрастни гласоподаватели. В секциите очакват да се натрупа опашка в пиковите моменти, заради подобно забавяне пред машините.

"Възрастните гласоподаватели се затрудняват от даването на своя избор, тъй като машината предлага повече опции, отколкото предния път", заяви Драгомир Манолов- председател на 241 СИК-Бургас.

В 592 секции в Бургаско днес се гласува машинно. 

С решение на РИК-Бургас е отстранен зам.-председател на една от секционните избирателни комисии в Айтос. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.