До 6 декември, който има съмнение, че има дете, може да подаде иск

Промени в семейния кодекс разширяват правата и пълномощията на биологичния баща. Какво, кога и как се промени – мой гост е Светозар Арнаудов – адвокат в адвокатско дружество „Арнаудов и Узунова“. 

По думите му до 6 декември изтича срока за предявяване на иск за оспорване на неистински произход на дете. "Това беше забранено допреди година. Ако има брак, към момента на раждането или до 300 дни след прекратяването на този брак, като баща се вписваше съпругът.  Независимо дали биологично е баща на детето", сподели Арнаудов.

Според него детето е могло да оспори своя произход по баща при предните правила чак след навършване на пълнолетие. "Новото положение е, че този иск може да се предяви още щом детето завърши 14 години", заяви той.

Японски ергени се учат да гледат бебета

Той подчерта, че майката може да оспори бащинството до една година след раждането на детето, както и съпругът, натресен за баща, но не и истинският биологичен баща. "До 6 декември нататък всеки, който смята, че може да е баща на дете, може да подаде искова молба, а след този срок ще може да го направи само ако докаже, че е разбрал до една година преди това", уточни Арнаудов.

Относно темата за бременната, която падна в шахта, той сподели, че отговорността е собственика на съответната шахта. "Възможно е и отговорността да е на възложителя на ремонта. Понякога е едно и също лице", обясни юристът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.