Стопаните на морските ивици подготвят жалба до Административния съд

Напрежение между концесионери на плажове в Бургаско и областния управител проф. Мария Нейкова. Причината е издадена заповед за изграждането на диги.

Стопаните на плажове подготвят жалба до Административния съд, която ще внесат още следващата седмица. Те твърдят, че с дигите ограничават отнемането на пясъка от морето през зимата.

Дигите обаче не се харесват на пешеходците, които дори през зимата предпочитат крайбрежната ивица за разходки. „Това пречи на хората, които се разхождат по крайбрежната улица, да виждат морето”, оплака се Тодор Атанасов, който живее в Бургас.

Заради десетки получени сигнали областният управител издаде заповед, с която забранява действия, нарушаващи целостта на плажовете. Нейкова поиска от Басейнова дирекция и полицията да проверяват спазва ли се заповедта.

Концесионери се недоволни, защото, според тях, контролът на плажовете е отговорност на Министерството на туризма, а не на областната администрация. „В тази заповед липсва материална компетентност, тоест, тя няма правно основание и няма правната тежест”, твърди концесионерът Николай Димитров.

Областният управител разясни, че заповедта не забранява опазването на ивицата през зимата. Целта ѝ е да спре унищожаването на дюните.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.