Какви са диагностиката и лечението на такива рани

Броени дни остават до Коледа, а духът на добротата и съпричастността витае около нас. Доказва го кампанията „Българската Коледа“, която тази година помога на деца в критично здравословно състояние, нуждаещи се, от спешна помощ и интензивно лечение. За това в студиото на "Пулс" говори един от лекарите, които водят битка за техния живот- проф. Мая Аргирова - началник на Клиниката по изгаряния в "Пирогов".

"Най-често пострадалите деца са от 1 до 4 г. - това са 60% от пациентите ни с изгаряния. Диагностиката се случва по два механизма - субективна - чрез биологичен тест, който определя дълбочината във времето от двама или повече пластични хирурзи. Другият и е чрез апаратура -  обективна диагностика с 98% точност. Тя определя до 48 часа дълбочината на изгарянето и пътя на пациента", обясни тя. 

По думите й изгарянията причиняват сериозна психологическа травма в децата. "Около 30% от всички пострадали деца са с обширни изгаряния. В момента имаме пациенти до 14 г. с между 50, 60 и 70% изгаряния", посочи проф. Аргирова. И допълни, че откъсвайки се от родителя, децата изпадат в стресираща среда.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК