Работодателските организации искат КСНС и среща с Петков

Нов апел на бизнеса у нас заради скъпия ток - предприемачите призоваха президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Бизнесът търси и спешна среща с премиера Кирил Петков. Причината - собствениците на предприятия са недоволни от компенсациите, предложени им от кабинета.

Междувременно, справка за цените на тока за промишлени нужди показва, че у нас те са равни на средните европейски. Седем държави са със значително по-скъп ток, а първенец е съседна Гърция.

Бизнесът иска КСНС и среща с Петков заради високите цени на тока

Според решение на правителството бизнесът ще получава компенсация в размер до 75% от средната борсова цена на тока, който купува, както и над 175 лв., ако я купува за мегаватчас. Има и таван от 30% от средномесечната борсова цена на тока, но това не удовлетворява бизнеса. Според бизнеса тези мерки били неработещи. Работодателите предупреждават и за „опустошителни последици за икономиката”.

„Доброто решение е компенсиране, възстановяване, връщане на надвзетото. В нашата енергетика 93% от производството на електроенергия е на база на суровини, които не са повишили цената си. Това е атомната енергия, въглищата не са поскъпнали също, водата, въздуха и слънцето са безплатни”, заяви Васил Велев - председател на АИКБ.

КЕВР предлага по-висока цена на газа

Бизнесът е направил разчети и обяснява защо компенсациите могат да се дадат без да се ощетява бюджета.

„Предприятията и хората могат да бъдат компенсирани без да се пипа бюджетът - само с надвзетите свръхдоходи и свръхпечалби в енергетиката, в дружествата на БЕХ”, каза още Велев.

Рекордно скъп ток за бизнеса, държавата помага с общо 2 млрд. лева (ОБЗОР)

При липсата на адекватна държавна помощ не са изключени фалити на структоопределящи предприятия, твърдят работодателите, а тежестта от евентуални фалити ще падне отново върху държавата.

„Сега възнаграждението на тези хора, които евентуално ще бъдат освободени, се плаща от работодателите. Като ги няма тези предприятия няма да има данъци. Тези хора няма да получават възнаграждения, а ще отидат в Бюрото по труда и социалната ни система ще бъде натоварена отново”, коментира Добри Митрев - председател на БСК.

Работодателите се надяват президентът да свика Консултативния съвет до края на годината. Готови са и на среща с премиера по което и да е време преди началото на следващата година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.