Комисията по конституционни и правни въпроси взе решението

Поредни скандали за това трябва ли депутатите да ходят на работа само със зелен сертификат. Искането е на „Продължаваме Промяната“ и вече получи одобрението на две от комисиите –  по здравеопазване и по правни въпроси. 

Темата за зеления сертификат като вход за парламента - отново скара депутатите. От опозицията възразиха, че решенията се вземат без тях.

"Вчера е проведено извънредно заседание на здравната комисия, но разбира се умишлено не е уведомен народния представител от „Възраждане“. Това е направено умишлено, за да не може тя да гласува", заяви Петър Петров от „Възраждане“.

Изненадани са били и част от управляващите.

"Нашите представители не са известени. Д-р Силви Кирилов е отишъл просто, защото ги е видял на входа. Това заседание трябва да бъде обявено за недействително", посочи Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

До такова решение не се стигна. А споровете се прехвърлиха на извънредно заседание на комисията по правни въпроси. Която също трябваше да каже – за или против зеления сертификат в парламента.

Според председателя на Правна комисия Милен Матеев трябва спешно да се разгледат такива мерки за достъп.

Намаляват периода на карантина на заразените у нас

Опозицията възрази, че не е имала достатъчно време за подготовка. И поиска заседанието да се отложи.

"Апелирам - този въпрос да не се поставя в момента, защото виждам, че тези условия влизат в сила от 24 януари. Днес сме 6-ти януари. За какво е това бързане?", попита Десислава Атанасова, председател  на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Дебатите  все пак започнаха. И от „Има такъв народ“ попитаха – какво се случва ако депутат откаже да се тества?

Кой ще плаща тестовете в парламента е другият спорен момент.

Според Ива Митева от „Има такъв народ“ депутатите получават пари за сътрудници, затова следва да си плащат тестовете и на сътрудниците.
Всички въпросителни трябва да бъдат изяснени в пленарната зала.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.