Финансовият министър обяви, че е осигурен ресурс за пенсионерите

Парите за пенсионерите и цената на тока остават във фокуса на кабинета „Петков”. Финансовият министър Асен Василев обяви, че е осигурен ресурс за пенсионерите, които получиха през януари по-ниски суми от обещаните. Това объркване обаче даде повод за обвинения от опозицията. Правителството готви смяна на шефа на енергийния регулатор, с което вярва, че проблемите в сектора ще бъдат решени. Шефът на комисията пък обяви, че след края на мораториума цената на тока за битовите абонати неизбежно ще се увеличи.

Опозицията не изчака 100-те дни и вече даде оценка на новата власт.

„Дебютът е неубедителен. Ако не трябва да се изразявам толкова деликатно, мога да кажа, че е катастрофален”, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

Василев контрира като каза, че всяка опозиция има право на мнение. Още в петък стана ясно, че пенсионерите няма да бъдат ощетени и социалното министерство има план за компенсирането им. Финансовият министър обясни, че още през февруари взелите по-малко ще получат парите от разликата спрямо пенсиите им през декември.

„Финансовият ресурс е наличен, така че пенсионерите не трябва да се притесняват. НОИ трябва да направи допълнителни изчисления, за да може да няма пенсионер който да остане с по-ниски доходи между пенсия и добавка”, каза още Василев.

ГЕРБ иска изслушване на социалния министър заради пенсиите

„Ако някой не е разбирал какво приема в закона и днес се оправдава с експертите на НОИ, то това е невежество което няма как да бъде оправдавано”, коментира бившият социален министър Деница Сачева.

Остава и червената линия между правителството и КЕВР - ще се има ли скок в цената на тока след падането на мораториума.

„След като по административен път цените са замръзнали за един период, след приключване на мораториума те трябва да бъдат калкулирани в цената която трябва да заплатят българските потребители”, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Очаквам един нов състав на КЕВР в координация с правителството да успее да открие тези завишени разходи, за да не се налага да се стига до повишение”, каза още Василев.

Шефът на КЕВР обясни, че не разбира защо правителството опитва намеса в работата на независимия регулатор.

„Изчаках 20 дни премиера Петков да спре с тези обвинения и да се извини”, допълни той.

Разминаване в политиките на коалиционните партньори се оказа предложението на Слави Трифонов в бюджета за тази година да се заложи субсидия от 1 лев за глас.

„Това е тяхно право, но ние няма да подкрепим предложението”, категоричен е Василев.

До края на януари Министерският съвет ще внесе за разглеждане в парламента бюджета за 2022 година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.