Той заяви това по време на брифинг на партията

Освен карантина - властта получи и атака. От опозицията обвиниха председателя на парламента Никола Минчев в безотговорност и го критикуваха, че си е позволил да участва в Съвета при президента.

Правителството не взе никакви мерки срещу COVID-19 месеци наред. Оставиха хората да се изпозаразят масово по Нова година. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг на партията във вторник.

Първите мъже в държавата под карантина след заседанието на КСНС (ОБЗОР)

„Мълчание – няма я темата в свободните медии, а починалите са заменени с фразата „загубили битката”. Това са умрели хора - вече повече, отколкото по време на война. В момента карантината се явява „спасително салче” на президентство, правителство и парламент”, коментира още Борисов.

„Ако сте безотговорни към бизнеса, финансите, икономиката, хората, защо сте безотговорни към здравето? Приемам, че председателят на парламента е неопитен и ще се научи. Но, след като приятелят ти е болен от COVID-19 и ти имаш симптоми, с кой акъл отиваш да обезглавиш цялата държава? Това е Съвет за национална сигурност, безотговорно е”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Според него Консултативният съвет за национална сигурност като цяло е бил ненужен. „Първата му цел беше да покажем, че президенството е горната камара на парламента и от президента се свеждат задачите на партиите”, смята Борисов.

„След КСНС спомняте ли си случай премиер да не се изкаже? Вчера всички бягаха вкупом, а Христо Иванов шикалкавеше през цялото време, заедно с Вигенин”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Радев: 4 години след подписването на договора РС Македония не направи необходимото

В същия тон, но с други обвинения излязоха от „Възраждане“. От там заподозряха, че с болестта на парламентарния шеф се цели проваляне на готвения за утре протест. „Как можем да сме сигурни, че Минчев наистина е дал положителна проба”, попита Костадин Костадинов. И допълва, че на вчерашния съвет Минчев е изглеждал в „цветущо здраве“.

Според конституционалисти проблем с управлението на държавата няма. „Не е на автопилот и не е блокирана. Има процедури, има ред”, обясни докторът по конституционно право Борислав Цеков.

Временно, председател на парламента ще бъде някой от заместниците на Никола Минчев. „Единият от тях следва да бъде определен от председателя като титуляр, който да води заседанията”, добави Цеков.

Петков: Още този месец ще отида в Северна Македония

Конституцията позволява на президента да е държавен глава и от разстояние. „Няма нужда от някакво възлагане на вицепрезидента, тъй като президентът най-вероятно ще може да изпълнява пълноценно всички свои функции по време на тази кратка карантина”, каза още докторът по конституционно право.

Проблем няма и с управлението на държавата от „Дондуков“ 1, увери вицепремиерът Корнелия Нинова. Тя не присъства на съвета при президента.

Цялата пресконференция гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.