Москва поиска Алиансът да изтегли военните си от България и Румъния

Искри между Русия и НАТО с фокус България. Руското външно министерство призова НАТО да се изтегли от България и Румъния. Позицията предизвика вълна от политически реакции у нас.

Информацията беше разпространена на сайта на министерството на външните работи на Русия. Позицията по принцип не е нова, тъй като още в средата на декември Москва настоя НАТО да изтегли войските си от приетите след 1997 г. Днес обаче се посочват и имената на България и Румъния, тъй като страните се присъединиха през 2004 година.

Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния

В официалната си позиция България настоява за конструктивен диалог и призова Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на страната ни.

„Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският договор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем", се казва в позиция на МВнР.                   

„В този контекст, съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави - членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения. Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти. Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога", се казва в позицията на МВнР. 

А от пленарната зала опозицията извика спешно министър-председателя.

В декларация от ГЕРБ определиха поведението на Руската федерация като заплаха за националната сигурност и поискаха спешна реакция от управляващите.

„Да бъдат поканени министър-председателят, министърът на външните работи и отбраната, за да можем да обсъдим заедно заплахите срещу националната сигурност на България”, заяви Десислава Атанасова.

Час по-късно Кирил Петков дойде в парламента.

„България е суверенна държава и отдавна сме направили този избор. Вашингтонския договор не предвижда втора категория държави и колективната отбрана да се прилага избирателно”, заяви Кирил Петков.

От  „Демократична България” подкрепиха коалиционния си партньор.

„Ние ще подкрепяме инициативата на правителство за допълнителна интеграция. Включително и Съвета за сигурност към премие”, заяви Христо Иванов.

Вместо да се успокои, опозицията поиска да се свика Консултативен съвет за национална сигурност.

А бившият премиер определи поведението на властта като „скандално”. Борисов подчерта, че днешният ден показва кой може да защити националния интерес на България.

В официална позиция, държавният глава отговори, че настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е безпредметно и страната  ни не приема ултимативни искания от когото и да било.

От „Възраждане” се обявиха за деескалация на конфликта.

„В момента България няма глас. Нашия глас не е ясно какъв е”, заяви Костадин Костадинов.

Реакция дойде и от ДПС. Движението защити евроатлантическата ориентация на страната.

„Ще имаме позиция скоро”, заяви Атанас Зафиров от БСП.

От БСП и „Има такъв народ” не коментираха темата  нито в кулоарите, нито в пленарната зала.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.